Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State verwerpt bezwaar tegen dassenontheffing bij aanleg natuurbegraafplaats Schaijk

DEN HAAG/SCHAIJK – De bomen en de struiken waren eind december vorig jaar al gekapt en de graafwerkzaamheden op de natuurbegraafplaats in Schaijk waren ook al afgerond. Het heeft dus geen zin meer om het beroep van buurman R. Brok tegen de dassenontheffing te beoordelen. Dat stelt de Raad van State woensdag.

Het beroep van Brok tegen de zogenoemde Flora- en Faunaontheffing werd door het rechtsorgaan als niet-ontvankelijk verklaard; de ontheffing is eind 2015 al verlopen en heeft het geen enkele zin meer om die te vernietigen. Ook voor een proceskostenvergoeding komt Brok niet in aanmerking, aldus de Raad.

Goed 'verstopt'
De raadsman van Brok beweerde eerder dat de publicatie van de Flora- en Faunawet(natuur)ontheffing zo goed 'verstopt' dat je er als gewoon burger wel overheen moest kijken. Maar de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVON), die valt onder het ministerie van EZ, heeft de ontheffing begin oktober 2015 op de juiste manier gepubliceerd. Brok had dus eerder bezwaar kunnen en moeten maken.

Dassenburcht
De ontheffing was nodig om aanlegwerkzaamheden rond de zwaar beschermde dassenburcht uit te voeren. Die zijn afgerond en de das huppelt nog rond. De Schaijkse agrariër is fel gekant is tegen de aanleg van natuurbegraafplaats Maashorst maar heeft de aanleg van de begraafplaats niet kunnen tegenhouden.

Oss, Uden e.o.