Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Reeks bedrijf hoopt van vreemdelingenboetes af te komen

DEN HAAG/REEK – Het Reekse varkens- en veehandelbedrijf Vaex hoopt dat de Raad van State alsnog een streep haalt door twee 'vreemdelingenboetes' van in totaal 64.000 euro.

De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, legde de boetes op nadat het bedrijf in 2013 vier Roemeense chauffeurs in Nederland zou hebben laten rijden. Omdat Roemenen drie jaar geleden nog niet zonder werkvergunning als vrachtwagenchauffeur in Nederland mochten rijden, legde de inspectie aanvankelijk acht boetes van 12.000 euro per overtreding op.

Bijrijders
Volgens het Reekse varkenstransportbedrijf hebben de chauffeurs alleen in het buitenland gereden. Zij zaten wel naast de chauffeurs die “legaal” in Nederland reden en zouden pas in het buitenland achter het stuur kruipen om hen af te lossen.

Uitzoeken
De Raad van State gaat de komende weken uitzoeken of de Roemeense chauffeurs al dan niet een werkvergunning nodig hadden voor hun bijrijderswerk, of dat ze gewoon als lifters tot de Nederlandse grens gezien hadden moeten worden. Overigens heeft de inspectie zelf de boetes al gematigd naar twee keer 32.000 euro.

Of de Raad de boetes geheel kwijtscheldt of nog verder verlaagt wordt binnen zes tot twaalf weken duidelijk.

Oss, Uden e.o.