Volledig scherm
Maxim van de Makersbuzz leeft fotograferen voor het green screen. © Bert van der Linden

Robots besturen en muziek maken met bananen in Schaijkse bieb

SCHAIJK - 25 kinderen uit Schaijk togen vrijdagochtend al voor 09.00 uur naar de plaatselijke bibliotheek, waar een zogenaamde Makersbuzz voor de entree stond opgesteld.

Best spannend voor de broertjes Jasper (12) en Martijn (10) van Kollenburg, Tom (10) en Nout (12) van Bommel, Tijn Voet (8), Jinte Bens (7), Nick Vogels (7) en alle andere uitverkorenen die zich voor deze voormiddag tijdig hadden opgegeven. De kinderen konden zich verdiepen in allerlei technieken binnen de thema’s: programmeren, media, maken en spel.

,,We kregen dit aanbod van Cubiss. Dat is het advies- en ondersteuningsorgaan van provinciale bibliotheken in Noord Brabant en Limburg,” legt Irene Schoone uit. Zij heeft al het jeugdwerk van de bibliotheek in Schaijk onder haar beheer.

​Bananen
Verdeeld over de ruimte, tussen de kasten met boeken, experimenteren de kinderen met een 3D-printer en vinylplotter die stickers maakt, besturen ze robots en spelen ze liedjes. Niet op een rij toetsen, maar op door stroomdraden geïnjecteerde bananen! En ze maken de fraaiste foto’s tegen een ‘green screen’ achtergrond.

,,Leesbevordering is één, maar wat we als bibliotheek tegenwoordig vooral ook willen benadrukken is mediawijsheid en technologie. Het zou dan ook goed zijn als deze dag een vervolg krijgt. Kinderen worden zo namelijk op de toekomst voorbereid,” besluit Irene Schoone.

Volledig scherm
Kinderen wachten in spanning op het resultaat van de vinylplotter. © Bert van der Linden
Volledig scherm
Muziek maken met bananen. © Bert van der Linden
  1. Gluten- en lactosevrije Pieten komen aan in Zeeland: 'Een moeder had Sint een speciaal verzoek gedaan'
    Play

    Gluten- en lactosevrije Pieten komen aan in Zeeland: 'Een moeder had Sint een speciaal verzoek gedaan'

    ZEELAND - Geen gefiep over welke kleur zwartepiet moet hebben, geen demonstraties over slavernij of Spaanse edelen uit vroeger eeuwen. In Zeeland bij Uden hebben Sinterklaas en de 34 zwartepieten oog voor één ding: het plezier van de kinderen. En er waren een aantal kinderen hééél erg blij. Ze mochten met hun lactose- en glutenallergie eindelijk ook eens pepernoten eten. 

Oss, Uden e.o.