Volledig scherm
PREMIUM
Frans Vlemmings bij het speelgoedpakhuis. Dit is onderdeel van de paastentoonstelling over kinderspeelgoed in het Heemhuis in Zeeland. © Van Assendelft

Speelgoed-pakhuis pronkstuk in tentoonstelling 'Kind zijn in de vorige eeuw' in Zeeland

ZEELAND - Als vierjarig jongetje was hij er in 1942 maar wat blij mee, een groot speelgoed-pakhuis als cadeautje van Sinterklaas. Nu, ruim 75 jaar later, is het pakhuis van Frans Vlemmings uit Zeeland een van de bijzondere objecten van de jaarlijkse paastentoonstelling van de heemkundekring Zeeland. 'Kind zijn in de vorige eeuw' is het thema.

Zijn oudere zussen hebben hem het bijzondere verhaal van het pakhuis verteld. Op 6 december 1942 stond hij in het gezin Vlemmings in Geldrop op de tafel met alle Sinterklaascadeaus. Maar lang kon de kleine Frans er niet meespelen. Het was de dag van het Duitse bombardement op Eindhoven en het gezin Vlemmings moest naar de kelder om te schuilen. Het Sinterklaascadeau bleef boven, maar Frans kroop stiekem naar boven om ermee te spelen. Tot ze hem misten in de kelder. ,,Ik heb er zelf geen herinnering aan, maar mijn zussen hebben het me later verteld", aldus Vlemmings nu. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement