Volledig scherm
Mister TOP Tonnie van Veghel overleed maandag op 88-jarige leeftijd. © BD

TOP Oss raakt trouwste fan kwijt door overlijden van Tonnie van Veghel (88)

OSS - Tonnie van Veghel ging met recht door het leven als Mister TOP. De grootste supporter van sv TOP was bijna 76 jaar lid van de Osse voetbalvereniging die hem op het schild hees waar ze kon. Maandag overleed Van Veghel op 88-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Den Bosch.

Op 1 augustus 1942 meldde Van Veghel zich als 12-jarig mannetje aan bij de club die een plek in zijn hart veroverde. Na een weinig opvallende voetbalcarrière als rechtsbinnen vervulde hij talloze functies bij de amateurvereniging. Het leverde hem onder meer een lintje, een Osje van Verdienste, een gouden KNVB-speld en de titel Sportvrijwilliger van het Jaar op. 

De club maakte hem erelid en voorzag Van Veghel van een goudkleurige kaart waarmee hij gratis alle TOP-wedstrijden mocht bezoeken. Met zijn vrouw Marietje zag hij ontelbare wedstrijden van hun favoriete cluppie.

Tonnie van Veghel-tribune

Vorig jaar augustus vierden Tonnie en Marietje van Veghel hun diamanten huwelijk met een knalfeest in Vivaldi. TOP-voorzitter Frans Boon pakte de microfoon en maakte bekend dat de club haar nieuwe tribune zal vernoemen naar Tonnie van Veghel, die toen net 75 jaar lid was. ,,Ik verschoot en hoorde niet meer wat hij daarna zei", reageerde de hoofdpersoon een paar dagen later in het Brabants Dagblad. Voor de foto bij het artikel deed hij zijn clubsjaal om en een pet op. Hier zat, toen al broos, een echte supporter. 

Quote

Voor mij is er meer één kleur: rood-wit

Tonnie van Veghel toen hij 75 jaar lid van TOP was

In hetzelfde interview legde Van Veghel nog eens uit waarom hij er na het ontstaan van betaald voetbalorganisatie TOP Oss alles aan deed om de amateurtak overeind te houden. Bij de amateurs, daar lag zijn hart: ,,Je kent iedereen, de binding is veel groter dan bij de profs. Voor mij is er meer één kleur: rood-wit." 
Op de clubwebsite rouwt 'heel sv TOP' om het wegvallen van erelid Van Veghel. 'TOP neemt afscheid van Mister TOP, maar zijn naam zal altijd voortbestaan, net als alle mooie herinneringen. En dat krijgt ook fysiek gestalte met de Tonnie van Veghel-tribune die in de toekomst zal herrijzen. Tonnie, bedankt voor alles.'