Volledig scherm
Theo Ruijs (met pleister op bril) uit Zeeland ging vorig jaar met pensioen en begon zijn huis te verbouwen. Na een herseninfarct krijgt hij hulp van vrienden. © Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels

Vrienden helpen zieke Zeelander met herbouw boerderij

ZEELAND - Theo Ruijs (61) kan zich rijk rekenen met zoveel goede vrienden. Elke week komt een vaste groep vanuit zijn geboorteplaats Schaijk naar Zeeland om hem te helpen met de herbouw van de monumentale boerderij van de familie Ruijs aan de Schaijkseweg.

Dat doen ze omdat Ruijs dat op het moment niet zelf kan. Hij kreeg in mei een herseninfarct en is langzaam herstellende. Het werk aan de boerderij wil hij het liefst zelf doen, maar dat kan nu niet. Dankzij de vrienden ligt het toch niet helemaal stil. „Dat doen we gewoon voor zo’n toffe peer.”

​Mooi geweest
Theo Ruijs had tot eind vorig jaar samen met zijn broers Gerard en Eric een bouwbedrijf in Schaijk. Hij stopte, omdat het mooi geweest was. Ruijs verheugde zich erop om een deel van zijn boerderij, een ‘krukhuis’ van 150 jaar oud, steen voor steen in oorspronkelijke stijl weer op te bouwen. Maar met Hemelvaart ging het fout en was het over. Hij kan nog steeds niet goed zien, wordt duizelig. Daarom moet hij een oog afplakken. Met zijn spraak gaat het een beetje beter.

Doorgaan
Gelukkig zijn vrienden van de jeu de boulesclub uit Schaijk zijn er voor Ruijs. Henk van Leuken (67), Wim van Son (66), Hans Kuijpers (67), Leo van den Heuvel (70) en Tinie Verstegen (65) , bij elkaar 250 jaar ervaring op de bouw, zijn begonnen met beton storten en op peil metselen. Ze gaan door, 'desnoods tot aan de kap'.

Lees het hele verhaal in het Brabants Dagblad van 14 juli, editie Uden-Veghel.

  1. Gluten- en lactosevrije Pieten komen aan in Zeeland: 'Een moeder had Sint een speciaal verzoek gedaan'
    Play

    Gluten- en lactosevrije Pieten komen aan in Zeeland: 'Een moeder had Sint een speciaal verzoek gedaan'

    ZEELAND - Geen gefiep over welke kleur zwartepiet moet hebben, geen demonstraties over slavernij of Spaanse edelen uit vroeger eeuwen. In Zeeland bij Uden hebben Sinterklaas en de 34 zwartepieten oog voor één ding: het plezier van de kinderen. En er waren een aantal kinderen hééél erg blij. Ze mochten met hun lactose- en glutenallergie eindelijk ook eens pepernoten eten. 

Oss, Uden e.o.