Volledig scherm
Meisjes uit Schaijk van de MariaSchool. © Heemkunde Schaijk-Reek

WEERZIEN: Mariascholen in Nederland

REEK/SCHAIJK - Of je nu in Pijnacker, Rotterdam, Langeveen, Erp, Noord Scharwoude, Zeeland of Schaijk woonde, een Mariaschool kwam je in al deze plaatsen tegen. De populaire naam vroeger voor een R.K.Meisjesschool. Populaire naam voor de jongensschool was R.K. St. Josefschool.

Ze bestaan niet meer, de scholen met alleen meisjes of jongens. En de nieuwe namen zijn ‘De Wissel’, ‘Fontein’ , ‘De Schakel’, of ‘De Regenboog’, zoals de Mariaschool in Schaijk tegenwoordig heet. De meisjes op de foto zaten niet allemaal meer op deze Mariaschool.

Logeetje?
Nelly van Griensven , hier op de achterste rij tweede van rechts, ging samen met Herma Jans (zittend links) naar de Mulo in Grave na de zesde klas. De meesten bleven nog wee jaar op het VGLO. Nelly wist van alle meisjes de namen, behalve van het meisje staand derde van links. Ook Wim Boeien en Ad en Willemien Spijkers herkenden haar niet. Was ze een logeetje? En was zij ook de reden van de foto?

Ook de gelegenheid kon ze zich niet herinneren. Wel dat het in 1952 geweest moet zijn. Ze zat toen in het tweede jaar van de MULO een heeft in dat jaar haar vlechten af laten knippen.

Loes
Nico Brands heeft na wat speurwerk de naam van het onbekende meisje weten te achterhalen. Het blijkt Loes Bosman te zijn. Een oudere zus van Anneke (op de foto staand, tweede van links) Mien wist te vertellen dat hun oudere zus Leen in die tijd werkte in het gezin Bosman in Oss en dat Loes soms mee mocht naar Schaijk. Zij logeerde dan bij het gezin Van Boekel in de vakantie, voor enkele dagen tot soms wel een week. Maar ook Mien wist niet wat de gelegenheid was voor deze mooie foto.

Op de foto staan van links naar rechts:
Staand: Cisca van Dongen, Anneke van Boekel , Loes Bosman, Til Jans, Nelly van Griensven, Marietje de Kort.
Zittend: Herma Jans, Mientje van Dongen.

Vorige week
Naar aanleiding van de foto van vorige week kregen we nog een reactie van Wim van de Louw. Hij mailde dat zijn schoonmoeder, mevrouw Suurs van kapsalon Suurs, in de dertiger jaren bij de familie Van den Boer gediend heeft. Zij staat ook op de foto. Hij stuurde daarbij een foto van haar en haar familie van rond 1938.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.