Volledig scherm
© Heemkundekring Zeeland.

WEERZIEN: Sport verbroedert

ZEELAND - Het voetballen was niet het belangrijkste, nee, de gezelligheid, sportiviteit en elkaar ontmoeten. Daar draaide het om bij dit team. Het team op de foto is samengesteld uit medewerkers van bejaardenhuis Compostella in Zeeland. Rond 1987 werd er geregeld gevoetbald door teams van bejaardenhuizen uit Zeeland, Volkel, Uden, Mill, Veghel e.o. er waren uit- en thuiswedstrijden.

Voetbalschoenen of gympies, Marcel Bongers wist in ieder geval zeker dat hij voetbalschoenen droeg, want hij was voetballer. Wat de anderen aan schoeisel aanhadden wist hij niet. Maar was toch ook niet belangrijk. Marcel staat hier 3 e van links, naast de scheidsrechter, Willem van Lokven. Marcel was lange tijd de enige mannelijke verzorger in het bejaardenhuis. Compostella zocht in 1978 een ‘kok, die bereid moest zijn verzorgende werkzaamheden te verrichten”. Marcel solliciteerde en werd aangenomen. Hij heeft enorm genoten van zijn tijd als verzorger maar is later toch meer in de facilitaire dienst terecht gekomen. Het niveau van het voetbal was niet zo hoog. Een van de spelregels was: bal richting doel geschoten: Doelpunt!

Zontomaat
Ze hadden wel een heuse sponsor. De Zeelandse groentewinkel Zontomaat, of Zontomaatje van Broer (Ton) en Mien van den Brand. Zij staan links en rechts op de foto. Zontomaat was de vaste leverancier van groenten en fruit aan het huis. En dus ook van de shirtjes met tomaat op de voorkant.

Henk Merx, 3 e van rechts, heeft het shirt achterste voren aan, dan kon iedereen zien dat je hier te maken had met het sportieve team van Compostella. Wim Schraven, oud directeur van het bejaardenhuis herkende ook diverse medewerkers en vertelde nog dat het een fantastisch hecht team was, wat lief en leed met elkaar deelde.

Op de foto staan 2 stagiaires, die door zowel Marcel als Wim niet herkent werden. Gelukkig kreeg Yvonne Nooijen- Schel een tip van haar schoonzus over de foto in de krant. Zij liep in 1986-87 stage in Compostella, samen met haar vriendin Marlies Vollenberg en werden gelijk ook op het voetbalveld aan het werk gezet.

In Zeeland werd er gevoetbald op het oude voetbalveld achter het café van Sjaak van der Coer. De kwaliteit van het veld was wat minder, maar er was gras en een kleedkamer. Volgens Wim gingen de vriendschappelijke wedstrijden door tot ongeveer 1989. In dat jaar fuseerde Compostella met het verzorgingshuis van Schaijk- Reek en werd alles grootschaliger.

Staand van links naar rechts
Broer (Ton) van den Brand, Theo Schouten, Henk Merx, Helma van den Berg, Yvonne Schel, Ankie Wingens, Marcel Bongers, William van Lokven, Mien van den Brand Zittend: Rian van den Heuvel, Karin van den Broek, Marlies Vollenberg, Thea van den Elzen, Ine Hermsen.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.