Volledig scherm
De werken van heerkens zijn steeds populairder in het buitenland. © Van Assendelft / Jeroen Appels

Zeelandse kunstenares José Heerkens veel gevraagd in buitenland

ZEELAND - Met twee tentoonstellingen in Berlijn en één in Daugavpils in Letland timmert kunstenares José Heerkens uit Zeeland internationaal stevig aan de weg. Haar werk wordt steeds eenvoudiger, zegt ze. Het is een zoektocht naar de ziel van kleur.


De in 1950 in Dinther geboren kunstenares studeerde in 1984 aan de kunstacademie van Den Bosch. Ze vond haar stijl na een lange reis door Australië in 1992. Toen verschenen de eerste horizontale lijnen in haar werk. Daarna ontwikkelde ze langzaam maar gestaag haar eigen, zich door eenvoud kenmerkende stijl. Onbewerkte doeken met daarop blokjes verf, werk waarin het draait om ritme, ruimte en kleur.

Buitenland
De waardering voor haar werk ontwikkelde zich net zo langzaam. Maar laatste jaren is Heerkens net als haar Brabantse in minimalistische abstracte stijl werkende collega’s Cecilia Vissers (uit St. Oedenrode) en Linda Arts (uit Tilburg) steeds vaker in het buitenland te vinden. Hoe dat komt? "Het is een kleine wereld. Galeriehouders en directeuren die mijn werk zien, en dat zijn steeds vaker buitenlanders, vragen me weer voor andere exposities.”