Volledig scherm
Hanneke Bazelmans uit Tilburg.

35 Brabantse bieren: lekker, lekkerder of het lekkerst

DEN BOSCH - Hoe stout kan een tripel zijn? Mag een quadrupel een dubbel gevoel oproepen? En is het erg als witbier naar blond neigt?  Onzinnige vragen. Althans, voor de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier, die voor het tweede jaar op rij door de drie Brabantse kranten is uitgeschreven, in samenwerking met museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. In het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem staan vrijdag 26 augustus alle 35 deelnemende bieren met etiket en korte omschrijving. Op de sites is meer informatie over de deelnemende brouwers en hun bieren te vinden (zie kaart).

De jury hoeft maar één overtreffende trap te beklimmen: lekker, lekkerder, lekkerst. Etiketten noch etiquette kunnen de keurmeesters op weg naar die Olympus mee laten wegen. De Jheronimus, hommage aan de edele kunsten van Bosch zelve, wordt ze immers in hetzelfde, blanco glas voorgeschoteld als het Kutbier, vette knipoog naar de Bossche volksvrouw. Het ene blond, zo blijkt maar weer, is het andere niet.

Blind
Blind, dat wil zeggen: zonder nadere toelichting, wordt er geproefd onder voorzitterschap van René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum en kenner van de Brabantse cultuur bij uitstek. Dat in Brabant de biercultuur als nooit tevoren bloeit, mag blijken uit het uitgestrekte deelnemersveld. Namen vorig jaar 32 brouwers aan de wedstrijd deel, dit jaar zijn het er alweer 3 meer. Tekenend is ook dat tussen alle naar voren geschoven bieren er maar eentje bij zit die vorig jaar ook van de partij was.

Overuren
De Wittekop uit Made gaat opnieuw - en daar is niets op tegen - voor de hoofdprijs. Het was Zuster Agatha die in 2016 met de eer ging strijken. De Muifelbrouwerij moest daarna overuren draaien om de vraag naar haar zware zuster bij te kunnen benen. In Berghem hopen ze nu dat Broeder Everardus, niet minder vroom, voor hetzelfde kunstje gaat tekenen. Maar de concurrentie is groot. Hels karwei voor de jury, gerekruteerd in de lezerskringen van BN De Stem, Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad? Laten we geen medelijden met ze hebben.

Uitslag
Op 9 september staat in de drie Brabantse kranten welke drie brouwers zich op 11 september als kanshebbers mogen presenteren tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek. Diezelfde zondagmiddag maakt René Bastiaanse bekend wie van de drie brouwers de bokaal krijgt. Extra prijs voor de winnaar: driedaagse stedentrip naar Leuven.

De jury van Brabants Lekkerste Bier bestaat uit voorzitter René Bastiaanse, Lekkers- redacteur Ilse Reeuwijk en vijf beproefde bierpassionado’s:

Hanneke Bazelmans (Tilburg): 'Ik zoek een bier met karakter, eentje die echt opvalt'

Monique Biben (Oosterhout): 'Bier moet blijven hangen, je moet 'm bij een volgende keer meteen herkennen'

Arno Stocx (Eindhoven): 'Het liefst zou ik zelf de fles openen, want daar begint de beleving al'

Uwe Kalms (Vught): 'Het draait om de combinatie van visuele aspecten, aroma’s en smaak'

​Bram de Weert (Breda): 'Kleur doet veel, nog voor je een slok op hebt'

Volledig scherm
Arno Stocx uit Eindhoven
Volledig scherm
Uwe Kalms uit Vught.
Volledig scherm
Bram de Weert uit Breda.
Volledig scherm
Welk Brabants biertje is het lekkerst in 2016? © Tom Tacken
Volledig scherm
Monique Biben uit Oosterhout