Volledig scherm
De jury van 2015, met aan het hoofd van de tafel commissaris van de koning Wim van de Donk, in beraad. © Jeroen van Eijndhoven / Beeld We

39 brouwers gaan voor Brabants Lekkerste Bier van 2017

HILVARENBEEK - Voor de derde keer gaan Brabants Dagblad, BN De Stem en Eindhovens Dagblad op zoek naar Brabants Lekkerste Bier. In het krijt treden 39 brouwers, van Mill tot Steenbergen. 

Bier in Brabant? Wees op uw hoede. Er zitten snollebollekes en trippelaers tussen. Ga gerust met een heer aan de boemel, maar denk niet met een zeer stoute de kachel aan te kunnen maken.  

Van 4,5 tot 11,3 procent bruist de biercultuur in onze provincie. Ook de verhalen achter de etiketten smaken naar meer. Hoe zou de wereld van verschil tussen een Rhodesian en een Molen van Jetten eruit zien? 

Dit jaar doen er alweer meer brouwers mee aan de wedstrijd die de drie Brabantse kranten voor de derde keer hebben uitgeschreven: van Mill tot Steenbergen azen er liefst 39 op de titel van Brabants Lekkerste Bier 2017. 

Reikt de Muifelbrouwerij met haar houtgerijpte versie van de Zuster Agatha net zo hoog als twee jaar terug? Of houdt Wilskracht met een ander bier dan zijn Bastion de titel in Ravenstein? Groot is hoe dan ook de concurrentie. Frambozen, koffie, zwarte bessen, koriander en hop helemaal uit Nieuw-Zeeland: het wordt allemaal in de strijd gegooid.

Frans Kapteijns

Volgende week neemt een zevenkoppige jury onder leiding van Brabants bekendste boswachter Frans Kapteijns alle 39 bieren op de tong? Rianne Joosse, Eline de Ridder, Gerda van Dongen, Jan Hemmer, Theo Sonnemans en Joris van Esch delen deskundigheid en ware passie voor bier. 

Anoniem worden de 39 bieren voor ze uitgeschonken. In drie oplopende alcoholklassen selecteert de jury een excellent bier. Voor die onderverdeling is dit jaar gekozen om de lichtvoetige biertjes en de alcoholische krachtpatsers gelijk op te laten gaan.   

De brouwers van de drie uitverkoren bieren mogen zich zondag 10 september tijdens het Historisch Bierfestival van Museumbrouwerij De Roos presenteren. Diezelfde middag maakt Frans Kapteijns vanaf de Hilvarenbeekse kiosk bekend welk bier nóg lekkerder is dan die 38 andere.