Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk, op de foto met een bekend Brabants biertje: de Tilburgse La Trappe. © Jan van Eijndhoven

Brabanders hebben steeds meer keus aan bier uit eigen provincie (kaart)

DEN BOSCH - Nederland kreeg er dit jaar 38 nieuwe bierbrouwerijen bij. Dat is lang niet zoveel als in 2014 met 138, maar betekent wel dat het brouwen nog steeds erg populair is. Vooral ook in Brabant, dat na Noord-Holland de meeste brouwerijen telt.

Het totaal aantal bierbrouwerijen in Nederland komt uit op 422. Uitgesplitst telt Nederland telt momenteel 220 bierbrouwerijen en 201 brouwerijhuurders, dit zijn ondernemingen met een eigen biermerk, maar zonder eigen brouwerij. Het overgrote deel van de brouwerijen zijn relatief kleine, onafhankelijke brouwerijen. In deze regio telt de stad Tilburg relatief de meeste brouwerijen: 6. Den Bosch heeft er 5.

Bierrijke provincie
Noord-Holland is de meest bierrijke provincie met 100 brouwerijen, maar liefst 9 per 250.000 inwoners. Brabant is een goede tweede, deze provincie heeft 8,5 bierbrouwers per 250.000 inwoners. Dit blijkt uit gegevens van Cambrinus.nl, een vaksite die het aantal bierbrouwerijen in Nederland bijhoudt en op verzoek van LocalFocus het meest recente overzicht heeft vrijgegeven.

Lekkerste Bier
Welke brouwer in deze provincie het allerlekkerste biertje tapt, blijkt dit najaar. Dan doen de ruim 80 brouwerijen een gooi naar het predicaat Brabants Lekkerste Bier. Voor het tweede jaar op rij organiseren de drie Brabantse kranten deze verkiezing. Zuster Agatha, de winnaar van 2015 van de Muifelbrouwerij uit Berghem, krijgt 11 september tijdens het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek haar opvolger.

Lees ook het laatste nieuws over Brabants Lekkerste Bier op bd.nl/lekkerstebier.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement