Volledig scherm
Klaar om te gaan proeven. © Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt

Eerst 32, toen 6, toen 3 en zondag één bier: Brabants allerlekkerste (video)

HILVARENBEEK - Aan de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier houden we in elk geval de Wet van Wim van de Donk over: ‘Zeven keer subjectief is één keer objectief.’ De commissaris van de koning formuleerde zijn principe dinsdagavond 8 september 2015, op de zolder van Museumbrouwerij De Roos te Hilvarenbeek.

De eerste biertjes waren anoniem al geserveerd en gewaardeerd door de zevenkoppige jury onder zijn leiding. "Tja, wat is lekker?”, peinsde Mark van Bergen. Iets eerder had Ilse Reeuwijk, culinair journaliste, een vies gezicht getrokken (‘Bah, kattenpis’) bij een blond bier dat Van de Donk zelf juist zo kon bekoren. Waarna hij met zijn wet kwam, die zich ook zo interpreteren laat: ‘Lekker is fictie, maar het lekkerste is een feit: datgene namelijk wat de meeste mensen lekker vinden.’

Onverstoorbaar
Er waren ook juryleden die onverstoorbaar door proefden. Wie goed luisterde, hoorde de tong van Dirk Geysels, een Belgische brouwer, tegen het gehemelte klakken. Twan Snepvangers, afgevaardigde van de lezers van de drie organiserende Brabantse kranten, nam elke teug in een serene stilte tot zich. Ondertussen vouwde Casper Pennings zijn stevige knuisten om een moutig biertje: "Moet even op temperatuur komen.” En steeg bij Jace van de Ven het enthousiasme zienderogen: "Kunnen we dit voor de zekerheid morgen niet nog eens overdoen?”

Na de achtste proefronde, van steeds vier bieren, was het tijd de score op te maken. Zes mochten er door naar de volgende ronde. "Laat maar komen”, wreef Van de Ven zich in de handen. Een half uur later was het pleit beslecht en kregen de keurmeesters te horen welke bieren zij ‘blind’ hadden gerangschikt. De Triple Twelve van D’n Draok uit Den Bosch, de Chaamse Tripel van de Pimpelmeesch en de Trippelaer van de 3 Horne uit Kaatsheuvel: zij moeten het met een eervolle vermelding doen.

Laatste selectie
Drie bieren mogen zich zondagmiddag op het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek aan den volke presenteren: de Bikse Tripel van thuisspeler De Roos, Zuster Agatha van de Muifelbrouwerij uit Berghem en de W-IPA van St. Christoffel uit Breda.
Wie van die drie voor de jury ‘Brabants Lekkerste Bier’ is, maakt Wim van de Donk om 17 uur op de Vrijthof bekend. Prijs: reisje naar Leuven voor twee personen met een eeuwige, zalige nasmaak.

Volledig scherm
Dirk Geysels, Casper Pennings, Mark van Bergen, Wim van de Donk (midden) , Ilse Reeuwijk, Jace van de Ven en Twan Snepvangers. © foto Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt
Volledig scherm
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement