Volledig scherm
Ruud Gullit. © ANP

Gullit start eigen FIFA-team en gaat gamers trainen

Ruud Gullit gaat opnieuw als trainer aan de slag, maar dan wel in de virtuele voetbalwereld. De 55-jarige Amsterdammer investeert in de ontwikkeling van de eSports, door een eigen FIFA-academy op te zetten. Met 'Team Gullit' biedt de voormalige topvoetballer talentvolle gamers een kans zich te ontwikkelen.

,,Ik belandde in de wereld van FIFA door mijn twee zoons'', zegt Gullit, die tot voor kort als assistent van bondscoach Dick Advocaat bij het Nederlands elftal werkte. ,,Eén van hen speelt profvoetbal (bij AZ onder 17, red.) en mijn andere zoon speelt liever FIFA. Toen ik vorig jaar de FIFA Wereldkampioenschappen bezocht, besefte ik dat er een enorme wereld achter de videogame zit. De strategie en de keuzes die de FIFA-spelers maken, hebben een sterke gelijkenis met het echte voetbal.''

Gullit heeft een eigen team samengesteld, bestaande uit Floris Jorna (18 jaar), Julian van den Berg (17) en Dani Visser (16). Zij worden gezien als veelbelovende talenten in de FIFA-wereld. Jorna en Visser hebben zich gekwalificeerd voor de play-offs van de FIFA eWorld Cup, eind deze maand in Barcelona. 

Ambassadeur

De academy van Gullit biedt talenten professionele begeleiding en training om hun virtuele voetbalspel te verbeteren. Ook biedt Gullit als ambassadeur zijn teamleden begeleiding op gebied van management en het omgaan met social media en de pers.