Volledig scherm
Noortje de Vries uit Aalst Waalre © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Waar zijn Piet, Kees, Sjaan en Annie toch gebleven?

Is het belangrijk om uit cultureel oogpunt dé ‘Nederlandse’ voornaam in ere te houden? Noortje de Vries uit Waalre vindt in ieder geval van wel.

„Mijn opa’s heten Bart en Cor en mijn oma’s Gerda en Corrie. De namen van mijn broers zijn Bob en Gijs en ook mijn eigen naam is typisch Hollands. Je hoort ze steeds minder vaak.” 

poll

Als ik nu een kind zou krijgen, geef ik het een Nederlandse voornaam

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1190 stemmen

De namen van de kinderen van Annechien Steenhuizen, de nieuwslezeres van het 8-Uur journaal, zijn Vesper en Riff. Die van dichter Bart Chabot Splinter en Storm en zanger Jan Rot spant misschien wel de kroon met zijn Elvis (meisje), Rover Bambam Maria, Wolf Willem en Maantje Piet. Was ‘vroeger’ Jan, Fien en Gerard gedachteloos gewoon, de oud Hollandse namen komen wel weer terug, maar dan nét anders, zoals Keesje en Fiene.

Ook in het buitenland kunnen ze er wat van. De jongste zoon van acteur Nicolas Cage heet Kal-el. Nooit van gehoord zegt u? Het is de naam van Superman, voordat zijn planeet Krypton ontplofte en hij op aarde vrouwen met wapperende wimpers ging redden. ‘Ach’, zult u denken, ‘laat ze allemaal toch, waarom een Dag van de Nederlandse Voornaam?’ 

Missie

Quote

Het zou mooi wezen wanneer ‘Bart’ blijft

Noortje de Vries

De Vries (20), die het initiatief tot het uitroepen van deze speciale dag nam, is overtuigd van haar missie: „Zwarte Piet is langzaam aan het verdwijnen en mijn generatie praat steeds meer in zinnen die doorspekt zijn met Engelse woorden. Het oorspronkelijke vervaagt. Nu hoeven we, wat mij betreft, niet koste wat het kost aan ‘Jojanneke’ te blijven vasthouden, maar ik wil de mensen wel bewustmaken van de verandering.” 

Tegenwoordig heb je ook ‘unisexnamen’, maar de populairste genderneutrale is ook al een on-Nederlandse: Robin. In de top-1000 van jongensnamen staat ‘hij’ op 108 en in de top-1000 van populairste meisjesnamen staat ‘zij’ op 98. Katholieken hebben het met namen trouwens nooit zo nauw genomen: zo heet bijna een half miljoen mannen Maria. „Ik wil mensen niet overhalen om stelling te nemen, maar ik stem ze wel graag tot nadenken. Het zou mooi wezen wanneer ‘Bart’ blijft.” 

Wat De Vries betreft is 15 november voortaan dus ieder jaar ‘De Dag van de Nederlandse Voornaam’. En aan alle Jolijnen en Charlottes die zich veilig wanen: een welgemeend sorry, maar ook jullie naam is écht een Engelse.

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen