Volledig scherm
Het videoprotest staat sinds maandagavond op Youtube, maar krijgt vooralsnog weinig positieve reacties. © Still YouTube

Actiegroep gaat niet in op uitnodiging Efteling; video toont 'bredere boodschap' (video)

KAATSHEUVEL - Ondanks de openstaande uitnodiging voor een gesprek met de Efteling heeft de Actiegroep SOS nog geen contact opgenomen met het pretpark. Volgens journalist Kevin Roberson, die het woord doet voor de actiegroep, zijn ze dit wel van plan. Maar maandagavond werd duidelijk dat de Efteling maar een deel is van het protest van SOS.

Videoboodschap
In een videoboodschap, volgens eigen zeggen gemaakt door Roberson, toont de groep met recente en minder recente voorbeelden dat 'sprookjes niet bestaan, maar racisme wel'. Niet zijn boodschap, volgens maker Roberson, maar die van SOS. De actievoerders blijven ook in de videoboodschap onherkenbaar. Het videoprotest staat sinds maandagavond op YouTube, maar krijgt vooralsnog weinig positieve reacties.

In gesprek
De Efteling liet vorige week weten met de actievoerders in gesprek te willen gaan, nadat zij in een open brief protesteren tegen de stereotypes in Carnaval Festival en Monsieur Cannibale. Maar terwijl de Efteling wacht op antwoord gaat het protest (vooral online) gewoon verder. En: Protestgroepen met dierenmaskers, waar hebben we dat eerder gezien? In seizoen 2 van de Scandinavische serie The Bridge neemt de politie het op tegen milieuactivisten die zich verschuilen achter dergelijke maskers (zie screenshot).

Alles over De Efteling is te vinden op bd.nl/efteling.

Volledig scherm
De figuren van Stop Oppresive Stereotypes lijken zich te hebben geïnspireerd op het tweede seizoen van The Bridge. © Imdb
Volledig scherm
Beeld uit attractie Carnaval Festival. © Elcke van der Heijden/BD
The Roberson Report Medea Media 2016©

Tilburg e.o.