Volledig scherm
De brief zoals hij op Facebook is verschenen © SOS / The Roberson Report

Actiegroep stelt eisen aan mogelijke afspraak met Efteling

KAATSHEUVEL - Actiegroep SOS heeft gereageerd op de uitnodiging van de Efteling voor een gesprek. De groep geeft in een brief aan dat het pretpark dan wel duidelijk moet maken dat ze de klacht en de actiegroep serieus neemt.

Dat blijkt uit een brief die de stichting via Facebook openbaar heeft gemaakt.

Onderhandelen
SOS laat weten dat zij niet gaat onderhandelen met de Efteling over of er sprake is van racisme. ,,Ondanks de intenties van uw park en uw ontwerpers worden de attracties als racistisch ervaren." Ook haalt de actiegroep aan dat er voldoende naslagwerk is die aantoont dat het verbeelden van de gekleurde mensen wereldwijd als een vorm van racisme wordt gezien. ,,Wij geven geen ruimte voor dit soort onderhandelingen omdat je racisme afschaft en niet afbouwt."

Klachten
Mocht de Efteling aan deze eis voldoen, dan wil SOS dat het pretpark ook de mogelijkheid biedt om eerder klachten over racisme in te zien. ,,U geeft aan bij de pers dat u meerdere klachten over racisme heeft gekregen maar reduceert dit tot enkele klachten, alsof daarmee de ernst van de beschuldigingen minder is." SOS wil bij een eventuele afspraak zien hoe de klachten in het verleden zijn gedocumenteerd en of klachten ook voorgelegd zijn aan een deskundige.

De actiegroep sluit het document af met: ,,Graag zien wij uw reactie tegemoet zodat we daarna een afspraak kunnen plannen".

Open brief
Via een open brief liet Stop Oppresive Stereotyping weten dat de groep graag in gesprek zou gaan met de Efteling, omdat zij sommige attracties als racistisch ziet. Daarbij ging het bijvoorbeeld over Carnaval Festival en Monsieur Cannibale.

Alles over De Efteling is te vinden op bd.nl/efteling.

Volledig scherm
Beeld uit attractie Carnaval Festival. © Elcke van der Heijden/BD

Tilburg e.o.