Volledig scherm
Oud-burgemeester Wim Luijendijk © Beeld Werkt

Afpersing oud-burgemeester Loon op Zand: toch nog tweede verdachte opgepakt

BREDA/KAATSHEUVEL - Justitie heeft toch nog een tweede verdachte aangehouden in de afpersingszaak rondom oud-burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand. Het gaat om de 25-jarige man met wie Luijendijk in 2016 een ‘ontmoeting’ had in Capelle aan den IJssel. 

Enkele dagen na de ‘ontmoeting’ werd Luijendijk, toen nog burgemeester in Loon op Zand, voor het eerst afgeperst.  Dat gebeurde door een 44-jarige man uit Capelle aan de IJssel, die uiteindelijk in februari van dit jaar gearresteerd werd. 

Chantage

In de rechtbank van Breda werd vandaag duidelijk dat het tweetal in januari berecht gaat worden. Op een eerste tussentijdse zitting in mei werd duidelijk dat Luijendijk ‘herhaaldelijk’ geld gaf aan de mannen die hem chanteerden. Naar eigen zeggen stopte hij in september 2016 met betalen, waarna het lange tijd rustig bleef. Tot in februari 2018 de oudste van de twee bij zijn woning in Kaatsheuvel aanklopte en Luijendijk te lijf ging. Uiteindelijk kon de gealarmeerde politie de man uit Capelle aan de IJssel arresteren. 

Seksueel contact

Op de dag van de eerste rechtszitting bracht Luijendijk een korte verklaring  naar buiten. Daarin werd echter niet duidelijk of het om een seksueel getinte ‘ontmoeting’ ging. Wel dat de afpersers naar buiten dreigde te brengen dat Luijendijk seksueel contact zou hebben gehad met een minderjarige. Onder druk gezet met dat -onjuiste- verhaal besloot Luijendijk toen te betalen. De advocaat van de oudste verdachte zei in mei dat er 15.000 euro van Luijendijk geëist was. 

Luijendijk (68) nam in november 2017 afscheid als burgemeester van Loon op Zand.  

Tilburg e.o.