Volledig scherm
De politie onderzocht de woning van de man in Kaatsheuvel meerdere keren. © Martijn van Bijnen/FPMB

'Alle reden om explosievenman Kaatsheuvel nog niet vrij te laten'

BREDA/KAATSHEUVEL - De 31-jarige inwoner van Kaatsheuvel, bij wie in september in huis een koffertje met een explosief werd gevonden, komt niet op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag op een tussentijdse zitting besloten. "Bullshit", reageerde de man op het besluit.

Zijn advocaat had om vrijlating van de man gevraagd. Volgens de raadsman is hij niet de 'lone wolf' die het Openbaar Ministerie (OM) in hem ziet. Het OM zou de 31-jarige verdachte zelfs hebben vergeleken met de Noor Anders Breivik, die in 2011 aan aanslag pleegde waarbij 77 mensen om het leven kwamen.

"Zuiver kokerdenken", noemde de advocaat de visie van het OM op zijn cliënt. Uit recente rapporten van gedragsdeskundigen blijkt volgens de advocaat dat het allemaal wel meevalt. De Kaatsheuvelnaar is verslaafd en zou zich niet bewust zijn geweest van de schade die hij kon aanrichten met wat er bij hem in huis is gevonden.

Zelfgemaakte bom
Volgens officier van justitie gaat het om een molotovcocktail en een nog niet werkende pijpbom, een pijp gevuld met kogellagers. De verdachte zou die met zijn gsm op afstand tot ontploffing hebben willen brengen, door in de pijp drie stuks verboden Cobra 6 te stoppen. De officier van justitie houdt er rekening mee dat de man de zelfgemaakte bom daadwerkelijk wilde gebruiken en las een briefje voor waaruit op te maken valt dat de verdachte moordplannen had. "Alle reden om hem in voorlopige hechtenis te houden", concludeerde de officier.

De Kaatsheuvelnaar werd 17 september aangehouden bij een politiecontrole. In de auto vond de politie drugs en wapens. Daarop werd besloten ook zijn huis te doorzoeken. De zaak wordt op 6 juni inhoudelijk behandeld.

Tilburg e.o.