Volledig scherm
Op het dak van de nieuwe sporthal De Werft in Kaatsheuvel komen 224 zonnepanelen. © ECLoZ

Alle zonnepanelen op dak nieuwe Kaatsheuvelse sporthal De Werft verhuurd

KAATSHEUVEL - Alle 224 zonnepanelen op het dak van sporthal De Werft in Kaatsheuvel zijn verhuurd. Dit jaar wordt de eerste zonnestroom geleverd aan de deelnemers. De contracten hebben een looptijd van 15 jaar. 

Het project WerftZon is een initiatief van het Energie Collectief Loon op Zand (ECLoZ). Met de uitgifte van de laatste dertig certificaten kan de ZonCoöperatie nu aan de slag. Met de gemeente, als eigenaar van het dak, en de installateur worden afspraken gemaakt. Naar verwachting zal de installatie vanaf het voorjaar draaien. 

Rendement op jaarrekening

Mensen woonachtig in de gebieden grenzend aan postcode 5171 konden meedoen door certificaten te kopen.  Een certificaat van 190 euro levert jaarlijks circa 250 kWh op. Een gemiddeld gezin van 3 à 4 personen gebruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Daarvoor zijn ongeveer 12 certificaten nodig. Op de jaarafrekening van het energiebedrijf wordt het rendement van de zonne-elektriciteit zichtbaar.

Energieneutraal in 2030

De coöperatieve vereniging ECLoZ wil dat de gemeente Loon op Zand in 2030 energieneutraal is. Het lokaal opwekken van duurzame stroom gebeurt behalve met WerftZon ook met KwatrijnZon. Op de veestal van de familie Sprangers werden hiervoor ook zonnepanelen gelegd. Die produceren voor 40 huishoudens stroom. Daarnaast doet ECLoZ mee aan het windenergieproject bij Spinder in Tilburg-Noord.   

  1. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
    PREMIUM

    Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

    KAATSHEUVEL - Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

Tilburg e.o.