Volledig scherm
Prent van het Kasteel van Loon op Zand in 1770. © Collectie Regionaal Archief Tilburg

Alles over 750 jaar Loon op Zand tijdens themadag in Regionaal Archief Tilburg

TILBURG/LOON OP ZAND - In aanwezigheid van Hertog Jan van Brabant, heer Willem van Horn, hun hofdames en de griffier wordt zaterdagochtend 16 november in het Regionaal Archief Tilburg een feesttaart aangesneden. 

Dit smakelijke moment vormt de opening van de themadag rond het 750-jarig bestaan van Loon op Zand. Aan de hand van lezingen, workshops en een kleine expositie komt de geschiedenis van de gemeente tot leven. 

Naamsvermelding uit 1269

Het originele archiefstuk met de oudste naamsvermelding van Loon op Zand, uit het jaar 1269, is er te zien. Op het perkamenten stuk met grote waszegels wordt in het Latijn de belening van een stuk grond (de Heerlijkheid Venloon (Loon op Zand)) vastgelegd. 

Archieven en registers

Maar ook andere bijzondere documenten duiden de interessante historie van de dorpen Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer door de eeuwen heen. Zo beheert het RAT allerlei archieven, registers van de burgerlijke stand en de doop-, trouw- en begraafregisters van de kerken van vóór 1811. 

In de genealogische database zijn vele namen opgenomen. Het meeste materiaal is ook al online te raadplegen.  

Rechtspraak van vroeger

Erik Jan Broers vertelt op deze dag over de rechtspraak in van vroeger. In Loon op Zand, op de grens van Holland en Brabant, was het door de hertog toegestaan om recht te spreken. 

Films en foto's Witte Kasteel

Verder wordt uniek filmmateriaal vertoond uit de eerste helft van de vorige eeuw. De families Kolfschoten en Verheyen woonden in het Witte Kasteel en fotografeerden en filmden hun omgeving en hun leven vol rijkdom. Foto’s zijn al enige tijd via de website van het archief te bekijken. Een selectie van de films beleeft op 16 november de première. 

Ook de lokale heemkundekringen Loon op ’t Sand en De Ketsheuvel presenteren zich aan het publiek.  

Van 10 tot 16 uur

De open dag over Loon op Zand bij het RAT aan de Kazernehof 75 in Tilburg duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. 

Volledig scherm
Charter uit 1269 met oudste vermelding van naam Loon op Zand. © Collectie Regionaal Archief Tilburg

Tilburg e.o.