Volledig scherm
Bart (links) woensdagmiddag in het Hoefsven in Waalwijk met zijn trainingsmaatje Ben. © Bart Dankers

Bart is verlost van de ziekte waardoor hij niet kon opwarmen, nu neemt hij regelmatig een ijsbad

VideoKAATSHEUVEL - Tot twee jaar geleden had Bart Dankers uit Kaatsheuvel grote problemen met kou-aanvallen. Zijn inwendige 'kachel' werkte niet, waardoor zelfs een kort uitstapje naar buiten, al voor grote problemen kon zorgen. Dat alles veranderde door een ijsbad dat hij nam in Polen en nu is hij zelfs ijstrainer. Woensdagmiddag nam hij nog een koud bad in de Hoefsven in Waalwijk.

Volledig scherm
Bart Dankers. © Facebook

,,Ik had last van hypothermie. Mijn lichaam was niet in staat om zelf de 'kachel' aan te zetten als ik in de kou kwam. Daardoor kreeg ik kou-aanvallen." De temperatuur van het lichaam wordt geregeld door de hypothalamus in de hersenen. Die zorgt ervoor dat als het koud is, het lichaam meer gaat verbranden om de temperatuur te verhogen, of als het warm is, zorgt die ervoor dat je gaat zweten.

Bij Dankers werkte die processen niet. ,,Als ik even wat weg ging gooien in de vuilnisbak in de tuin, dan moest ik twee jassen aan en als ik terug binnen was, moest ik meteen onder de warme douche om op te warmen. Dat is behoorlijk beangstigend, want ik kon mezelf niet opwarmen." Doktoren konden de man uit Kaatsheuvel niet helpen. ,,Er is nog veel onbekend en niet alle behandelingen helpen."

Levensbedreigend

Voor Dankers werden de aanvallen steeds erger. Twee jaar geleden werd het zelfs levensbedreigend, tot hij ijstrainer Wim Hof tegenkwam. ,,Ik ben in het dagelijks leven docent bij Avans en hij kwam een lezing geven. Wij raakten in gesprek en ik heb zelfs met hem getraind in Polen." En met verbijsterend goed resultaat, want Dankers heeft helemaal geen last meer van kou-aanvallen. ,,Het trainen in het water daar heeft ervoor gezorgd dat ik helemaal van de hypothermie af ben. Het heeft mijn hypothalamus 'gereset' en die werkt nu weer."

De koude duik heeft Dankers zijn leven veranderd. Want die duik in Polen was beslist niet zijn laatste. ,,Ik neem zo'n drie keer per week een duik in het koude water. Het is voor mij een manier om mijn stress kwijt te raken. Omdat mijn kachel gaat branden, verbrand ik alle afvalstoffen in mijn lijf. Daarom voel je je zo goed als je het water uitkomt. Ik train vaak met Ben Veldmans en hij neemt zelfs zeven dagen per week een duik."

Quote

Volgens mij is dit iets om te doen met mijn leven

Bart Dankers

Lui

Inmiddels is hij zelf ijstrainer en neemt hij per maand tussen de 10 en 20 mensen mee om ze de effecten van een koud bad te laten ervaren. ,,Thuis zitten we allemaal lekker rond de 20, 22 graden celsius, als we naar buiten gaan, doen we een warme jas aan en in de auto staat de kachel ook aan. Daardoor is het lichaam lui geworden. Tijdens mijn workshops leer ik mensen hoe de kou kan helpen bij lichamelijke problemen of om van de stress af te raken."

Zo helpt het Dankers zelf nog altijd met de huidziekte psoriasis die hij zelf heeft. ,,Mensen komen bij mij met allerlei problemen. Sommige voelen dat ze vast zijn gelopen in hun leven. Ze zitten op een verkeerd spoor en twijfelen of ze wel iets doen wat bij ze past. Die komen om van hun stress af te raken. Anderen gebruiken het om vitaler te worden of als ondersteuning voor medicijnen."

Dankers weet zelf in ieder geval dat hij inmiddels op het juiste spoor zit. ,,Ik heb mijn ziekte overwonnen. Daar ben ik trots op. En toen ik dat gedaan had, wilde ik trainer worden. Ik dacht: 'Volgens mij is dit iets om te doen met mijn leven'. Ik vind het zo mooi om anderen mee te nemen en ze kennis te laten maken met mijn ervaringen."

Bekijk hier de hele duik van Bart Dankers en Ben Veldmans.

Volledig scherm
Bart (rechts) tijdens een duik in 2016. © Facebook Bart Dankers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.