Volledig scherm
Het officiële jubileumlogo © Stichting 750 jaar Heerlijkheid/gemeente Loon op Zand

‘Bekekt 't mer’ nieuw Kaatsheuvels dialectboek in woord en beeld

KAATSHEUVEL - Goa mar gaauw speule in de spultuin van du’n Efteling, dan vervilde oe eige nie. Zeggen ze in ‘de Kètsheuvel'. Vertaling eigenlijk overbodig, maar toch:  Ga maar spelen in de speeltuin van de Efteling, dan verveel je je niet. 

Sinds 2002 heeft Kaatsheuvel zijn eigen dialectboek ‘Oê-toch’, geschreven door André van Riel. Daar komt nu een vervolg op met het boek ‘Bekekt 't mer'. De nieuwe uitgave wordt dinsdagavond 12 februari gepresenteerd in De Gildenbond. De gezegden en uitspraken zijn geïllustreerd met tekeningen (‘kartoens’) door Frans Oosterwaal. 

Cultuur versterken

Van hem kwam het idee om in het jubileumjaar ook de lokale spreektaal weer een impuls te geven. Stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand pikte het initiatief op. 

,,Het versterken van onze cultuur is één van onze doelen. In dit nieuwe boek wordt op aantrekkelijke wijze het dialect van Kaatsheuvel vastgelegd voor onze jongeren en voor toekomstige generaties", verklaart voorzitter Bert Branderhorst.   

In de voorverkoop

De uitgave van ‘Bekekt ’t mer’ is mede tot stand gekomen dankzij de belangeloze medewerking van Annie van Riel en Frans Oosterwaal. Het boek (244 blz.) is opgemaakt door Marja van Trier van Stichting StuipZand en kost in de voorverkoop 12,50 euro. 

Tilburg e.o.