Volledig scherm
© Rudolf Robben

Bewustwording voor burgers en brandweer tijdens oefening Loon op Zand

LOON OP ZAND - De brandweer in Loon op Zand in oefende zaterdag op een bijzondere manier. Enerzijds om het publiek meer bewust te laten worden van het gevaar van brand, maar ook om er zelf van te leren.

Wim Luijendijk, burgemeester van Loon op Zand, had kortgeleden nog een overleg met de Veiligheidsregio Midden en West Brabant. Hij kreeg daar een kartonnen bril, waar een smartphone ingezet kan worden om zo een virtual reality te creëren.

,,En dat komt in het geval van brand goed van pas. Want veel mensen hebben geen idee wat hen dan te wachten staat. Bewustwording, dat is vandaag het sleutelwoord” Sasbout Korting, commandant van de regionale brandweer vult aan:

,,Vandaag oefenen we ook met een speciaal doel: we willen horen wat bewoners als risico ervaren. We vragen mensen wat zij als risico ervaren. En daar komen zaken uit waar wij niet direct aan denken zoals een elektriciteitshuisje voor je deur. En wat als er een grote brand is in de hier nabijgelegen bossen? Gevaren die voor burgers concreter zijn. Hier gaan we zeker terugkoppeling op geven.”

Keukenbrand
In de oefening van zaterdag is er een keukenbrand uitgebroken na een mislukt oliebollen-bak-avontuur. De bewoner strompelt met brandwonden naar buiten en vertelt aan de meldcentrale dat zijn dochter nog binnen is. Met sirenes komt even later de brandweer aangereden. Marco de Groot staat met zijn twee kinderen naar te kijken. “Natuurlijk kom ik hier met de kinderen voor de actie, maar als BHV’er ben ik me wel bewust van de gevaren van brand.” Ook Hans van Riel staat te kijken en heeft zojuist de enquête ingevuld: “Ik woon hier niet in het dorp, maar ik denk dat ik wel wat goede antwoorden heb kunnen geven.”

Volledig scherm
© Rudolf Robben

Tilburg e.o.