Volledig scherm
De nieuwe uitbreiding van de Efteling tussen de Horst en de N261. © Efteling

Bezorgde Burgers slaan alarm om snelle groei Efteling

KAATSHEUVEL - Opnieuw laten de Bezorgde Burgers van Kaatsheuvel  van zich horen over de toekomstplannen van de Efteling. Ze grijpen de uitbreiding van het attractiepark bij de Horst aan om andermaal hun zorgen uit te spreken over de negatieve gevolgen voor het dorp. 

De druk op leefbaarheid, welzijn, natuur, milieu en verkeer zal steeds groter worden, stelt de groepering. ,,Al ruim twee jaar doen wij pogingen om deze aspecten voor het voetlicht te tillen, maar wij vinden niet of nauwelijks gehoor. Zichtbare aanpassingen op wezenlijke aspecten blijven uit", schrijven Peter Horvers, Ad Verhoeven, Maarten Verschure en Henk Mathijssen in hun open brief. 

Raadsvergadering

De timing is bewust gekozen, want donderdagavond behandelt de gemeenteraad van Loon op Zand het collegevoorstel om een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven. Daarmee kan de Efteling aan de slag om buiten de huidige parkgrenzen het nieuwe gedeelte van het Reizenrijk te gaan realiseren. 

Extra bouwtijd

Deze eerste uitbreiding komt tussen de N261 en de Horst, die tussen de Eftelingsestraat en het hotel wordt verlegd. Van het totale gebied van acht hectare wil de Efteling nu drie ha. ontwikkelen, zodat in  2020 daar een nieuwe attractie kan worden geopend. ,,Wat we van de gemeente vragen is extra bouwtijd", aldus bestuursvoorzitter Fons Jurgens. 

Voordeel halen

Maar dit verzoek loopt wel vooruit op het nieuwe (ontwerp)-bestemmingsplan De Wereld van de Efteling 2030, dat nog niet is goedgekeurd. En ook de vereiste Milieu Effect Rapportage ontbreekt. Door het masterplan uit elkaar te trekken, probeert de directie 'voordeel te halen' of nieuwe 'knelpunten te omzeilen' volgens de Bezorgde Burgers. ,,Wij zijn er niet gerust op!"     

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.