Volledig scherm
Voor de bijen wordt alvast gezorgd in de nieuwe wijk Westwaard. Namens ontwikkelaar BPD strooien directeur Carl Smeets (links) en manager Frans van den Boomen (rechts) bloemenzaad. Namens de gemeente zaaien projectleider Rick Dusée (rode jas) en wethouder Gerard Bruijniks. © Henri Boer fotografie

BPD bouwt 25 duurzame woningen in Kaatsheuvelse wijk Westwaard

KAATSHEUVEL - Gebiedsontwikkelaar BPD gaat 25 duurzame woningen bouwen in de nieuwe Kaatsheuvelse wijk Westwaard. Om het wonen in een groene omgeving te onderstrepen, werden donderdagmiddag bloemen gezaaid voor een zogeheten bijenlint. 

Het bedrijf uit Eindhoven kwam als beste van vijftien ontwikkelaars uit de bus bij de wedstrijd die de gemeente Loon op Zand had uitgeschreven. BPD mocht daarom als eerste een plan voor een woonveld uitwerken. 

Rieten kappen

Het ontwerp sluit helemaal aan bij het landelijke karakter van het toekomstige woongebied ten westen van de Sweensstraat. De huizen worden gebouwd in een boerderij- en schuurachtige stijl en een aantal met rieten kappen. Ze gaan dit najaar in de verkoop.

Er wordt een casco bouwsysteem toegepast met geprefabriceerde stropanelen. ,,De aannemer bouwt met biobased materialen, die een zeer hoge isolatiewaarde hebben. De woningen krijgen geen gasaansluiting en eigen mogelijkheden om energie op te wekken", zegt BPD-directeur Carl Smeets.    

Volgens wethouder Gerard Bruijniks zitten momenteel de eerste 85 woningen voor Westwaard in de pijplijn. Daaronder 25 zelfbouwers in een cpo-verband, een collectief particulier opdrachtgeverschap. 

Geen asbest 

De resultaten uit het laboratorium van de afgegraven bovengrond van de kavels 24, 25 en 26 in Westwaard zijn inmiddels bekend. De grond is onderzocht op de algehele milieukwaliteit en op de aanwezigheid van asbest. Uit de resultaten blijkt dat de grond schoon is. De kavels zijn geschikt voor het gebruik als woonperceel. De aannemers hervatten hun werkzaamheden.  

Volledig scherm
Voorlopige schets van het woonveld met 25 woningen. © BPD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.