Volledig scherm
© ANP

Brabanders springen liever in de Python dan in de polonaise

KAATSHEUVEL/HILVARENBEEK - Te gekke kostuums, fraaie praalwagens en vooral heel veel bier. Carnaval in Brabant is een feest om het hele jaar reikhalzend naar uit te kijken. Maar is het ook onze meest favoriete vrijetijdsbesteding? Nee, meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Volgens het onderzoeksbureau brengen Brabanders veel liever een bezoekje aan de Efteling of aan safaripark Beekse Bergen, dan dat ze achteraan moeten sluiten in de polonaise. 

Attractieparken zijn hot

In de studie (onder 7850 mensen) is het maatschappelijk draagvlak onderzocht van alle Nederlandse cultuurinstellingen, dagattracties, evenementen en sportorganisaties. Inwoners zijn ondervraagd over hun eigen provincie.

Uit het onderzoek blijkt dat een attractiepark als de Efteling de mensen het best met elkaar weet te verbinden. ,,Onafhankelijk van afkomst en opleiding houden mensen van attractieparken en dierentuinen’, verklaart merkadviseur Beerda. ,,Vrijwel iedereen met (klein)kinderen bezoekt dan ook regelmatig dagattracties.”

Sportprovincie

Poll

Ik ga liever naar de Efteling, dan dat ik carnaval vier

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
1022 stemmen

Volgens de onderzoeker is de achterban van professionele cultuur- en sportorganisaties veel minder divers. En bij cultuur is het publiek vooral hoogopgeleid, bij sport meestal gefragmenteerd naar club. Verder blijkt Brabant bij uitstek dé sportprovincie van Nederland. In de Brabantse top-50 van sterkste vrijetijdsmerken is meer dan 40 procent een sportclub of sportaccommodatie. In geen enkele andere provincie is dat percentage zo hoog.

Trots van de Friezen

PSV, het Philips Stadion en het Eindhovense zwemcentrum Tongelreep zijn de populairste sportorganisaties. De provincie Utrecht heeft het minste aantal aansprekende sportorganisaties. Alleen FC Utrecht met Stadion Galgenwaard geniet een breed draagvlak onder de Utrechtse bevolking.

De Elfstedentocht wordt het meest gewaardeerd van het totale aanbod aan cultuur, dagattracties, evenementen en sport. ,,De trots van de Friezen op hun Elfstedentocht is ongeëvenaard, ondanks dat de tocht der tochten 20 jaar geleden voor het laatst werd verreden’, aldus Beerda.

Minst aantrekkelijk

Volgens de onderzoekers moet de provincie Flevoland zich zorgen maken. ,,Uit ander onderzoek komt Flevoland telkens als minst aantrekkelijke provincie uit de bus. De jongste provincie heeft vooral het imago van een slaapprovincie, die je verlaat om te werken en recreëren. De Oostvaardersplassen zijn weliswaar een ijzersterk vrijetijdsmerk, maar de provincie heeft ook culturele iconen nodig om een aantrekkelijker imago te krijgen.''

Volledig scherm
© ANP KOEN VAN WEEL

Tilburg e.o.