Volledig scherm
Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen bij Kaatsheuvel. © Nico Snels/BD

Burgemeester Hanne van Aart staat Palestijns scoutingkamp Loon op Zand toe

LOON OP ZAND - Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand ziet geen enkele aanleiding om het Palestijnse scoutingkamp te verbieden dat van 19 tot en met 21 oktober 2018 in Loon op Zand wordt gehouden.

 Uit onderzoek van diverse veiligheidsdiensten, waaronder het bureau voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) in Tilburg, blijkt dat het kamp geen enkel gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid, meldt de gemeente Loon op Zand. Aanleiding voor het onderzoek naar de organisatie van het kamp waren vragen van de fractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) in Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Uit het onderzoek door veiligheidsdiensten blijkt volgens de gemeente op geen enkele wijze dat het kinderkamp wordt georganiseerd met een terroristisch doel. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de organisatoren van het kamp banden hebben met organisaties met terroristische doeleinden. 

Naast uitgebreid onderzoek door de veiligheidsdiensten vonden ook gesprekken plaats met de eigenaren van de groepsaccommodatie, de organisatoren van het kinderkamp en het cultureel centrum in Rotterdam dat de aanvraag bij de groepsaccommodatie indiende. Geen van deze overleggen wijzen op terroristische kenmerken of enig gevaar voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente, stelt Loon op Zand.

Vertrouwen 

Burgemeester Hanne van Aart: ,,Ik heb het volste vertrouwen in de deskundigheid van de betrokken veiligheidsdiensten en zie dan ook geen reden om de uitkomst van de onderzoeken in twijfel te trekken. Gezien de aard van de vragen en de ontstane commotie heb ik uiteraard begrip voor de bezorgde reacties van inwoners.” 

Zij benadrukt verder hoe zwaar de druk op eigenaren van de groepsaccommodatie waar het kamp plaatsvindt is geweest de afgelopen weken. De negatieve publiciteit heeft een grote impact gehad op het gezin en het bedrijf. ,,Ik ben opgelucht dat door de conclusies van de veiligheidsdiensten er nu een streep onder gezet kan worden.”

Tilburg e.o.