Volledig scherm
Ria Vermeulen en Ine van Wijck schreven in de Tweede Wereldoorlog een boodschap op een Poolse tank.

Buurmeisjes na 71 jaar herenigd in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Samen stonden ze op een beroemde foto die gemaakt werd vlak na de bevrijding van Breda. Maar nadien verloren Ria Vermeulen en Ine van Wijck elkaar uit het oog. Zondag werden ze in Loon op Zand na 71 jaar herenigd.

De beroemde foto werd gemaakt door een Britse oorlogsfotograaf. Toen een Poolse tank voorbij kwam rijden, schreven heel wat buurtbewoners van destijds daar een boodschap op die bedoeld was voor familie verderop in het land. In de hoop dat de tank langs deze familieleden zou komen en zo de boodschap zou overbrengen. Ine van Wijck, destijds 12 jaar oud, schreef voor haar familie in Arnhem op dat alles goed was. Ria, destijds 17, deed maar alsof. Zij had immers geen familie elders in het land.

Contact via een omweg
Nadien zijn de twee elkaar uit het oog verloren. Ria ging naar een kostschool, Ine verhuisde naar het noorden van het land. Toen twee jaar geleden in Loon op Zand het museum De Jaren 1940-1945 werd geopend, was Ria daarbij. Pogingen om contact te leggen met Ine mislukte toen. Maar via een aantal omwegen zijn de twee via het museum nu dan eindelijk herenigd. "Ik wist eerlijk gezegd niet eens meer zeker of het Ine was op de foto”, bekent Ria. "Het had ook één van haar zussen kunnen zijn.”

Volledig scherm
Ine van Wijck en Ria Vermeulen zijn na 71 jaar weer herenigd. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.