Volledig scherm
Show Raveleijn © Efteling

Controle bij Efteling na klachten over ‘brandende paardenshow' Raveleijn: ‘Dit is geen dierenmishandeling’

KAATSHEUVEL - De paardenshow Raveleijn bij de Efteling voldoet aan alle regels. Dat blijkt uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het pretpark kreeg een controle, nadat een dierenactiviste had geklaagd over paarden die bij de voorstelling met een brandende deken op hun rug door een arena rennen. 

Paardenshow Raveleijn kwam in opspraak toen Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen op Twitter de Efteling er van langs gaf. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. ,,De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet.” 

De Efteling zei in een reactie het jammer te vinden dat de show in opspraak is. ,,De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit,” liet een woordvoerster weten aan deze krant. 

Van ‘paardenmishandeling’ geen sprake

Ook werden er Kamervragen ingediend door de partij bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. En Gerritsen deed melding van ‘paardenmishandeling’ bij de NVWA, die zaterdag een controle uitvoerde bij het pretpark. 

,,Een gespecialiseerde dierenarts heeft voor ons gekeken of de dieren stress hadden en of ze last hadden van de vlammen”, zegt een NVWA-voorlichter tegen de pretparksite Looopings. “Dat was niet het geval. Er was ook geen sprake van brandwonden of ander letsel.” 

Raveleijn mag dus opgevoerd worden. ,,We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.” Er worden geen verdere stappen ondernomen. 

  1. Nieuwe exploitant Werft en Wetering in Loon op Zand

    Nieuwe exploitant Werft en Wetering in Loon op Zand

    KAATSHEUVEL / LOON OP ZAND - Het bedrijf Heton uit Kerkrade gaat vanaf 6 juli 2019, de exploitatie van de Werft en de Wetering, voor de gemeente Loon op Zand uitvoeren. Heton verzorgt reeds sinds 1996 de exploitatie van de binnensportaccommodaties en multifunctionele gebouwen. Nadat in 2017 de exploitant Stichting Multiculturele Centra (SMC) failliet was gegaan is het beheer in handen van Het Eindhovense Hydra Sport. Bijzonderheden over het contract heeft de gemeente nog niet bekend gemaakt.

Tilburg e.o.