Volledig scherm
Ruud van Roosmalen (links) spart met Guus de Laure. © Jeroen de Jong/BeeldWerkt

De BN-ers van het JiuJitsu uit Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Met het behalen van de zesde Dan zijn Ruud van Roosmalen en Guus de Laure eigenlijk 'BN-ers van het JiuJitsu' geworden. Ze zeggen het lachend, maar ze zijn supertrots. Ook bij Eerste Judoclub Kaatsheuvel (EJK), waar Ruud van Roosmalen les geeft, is men verguld. ,,In de 53 jaar dat de club bestaat is dit nog nooit voorgekomen.”

Nederland telt slechts 21 sporters op dat niveau. De kwalificaties voor de zesde Dan krijg je niet alleen door trainen, wedstrijden en examens. “Er wordt ook gekeken naar wat je voor de sport of de vereniging doet. Dat kan van alles zijn. Leerlingen naar een hoger niveau brengen of een boek schrijven over JiuJitsu technieken. Zolang er maar sprake is van een meerwaarde voor deze sport.”
JiuJitsu (“de zachte weg ”) wordt ook als kunst beschouwd, niet enkel als vechtsport. “Omdat het zoveel in zich heeft. Van andere sporten als judo en Aikido, maar ook door de vele technieken die je moet beheersen.”


Geesink
Met hun zesde Dan bevinden Ruud van Roosmalen (42) en Guus de Laure (47) zich in een select gezelschap. Ter illustratie: de hoogste graad is de tiende Dan. Dat heeft niemand in Nederland. De laatste ( en enige) was Anton Geesink. Van Roosmalen maakte op zijn vijftiende kennis met het JiuJitsu, bij EJK in Kaatsheuvel. “Ik deed daar al aan judo. Omdat er ook JiuJitsu werd gegeven wilde ik dat eens gaan proberen.
​Van Roosmalen ging zelf les geven, werd hoofd-leraar bij EJK. Guus de Laure, leraar bij JudoKlub Tilburg (JKT) werd zijn trainingspartner. Het JiuJitsu wint aan populariteit, stellen beiden vast. Na de vakantie gaat Ruud ook les geven aan jeugd. “Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen een sport beoefenen waar ze weerbaarder van worden. Toen ik als klein manneke mijn eerste judoles had gehad kon ik de sterkste jongen van mijn klas aan.”

Tilburg e.o.