Volledig scherm
De ‘totempalen’ van Loon op Zand blijven liggen waar ze altijd stonden. © Nico Snels/BD

De verrotte 'totempalen’ voor de vleermuizen van Loon op Zand zijn geveld

LOON OP ZAND - De drie opvallende, kale boomstammen bij binnenkomst van Loon op Zand vanaf de N261 hebben het loodje gelegd. De zogenoemde ‘totempalen’ waren zo rot, dat de gemeente ze voor de veiligheid heeft laten omzagen.  

Het trio dode bomen tussen de rotonde van de Kasteelhoeveweg en de Kasteellaan blijft nu liggen waar ze altijd stonden. Zodat ze voedsel en beschutting geven aan kleine zoogdieren en insecten en tegelijk een groeibodem vormen voor schimmels en zwammen. 

En de vleermuizen dan?

De stammen stonden in beton en zijn een jaar of vijf geleden geplaatst aan de nieuwe ontsluitingsweg van het dorp. Samen met echte bomen waren ze de compensatie voor de verdwenen natuur. Daarmee hadden ook de wettelijk beschermde vleermuizen hun vertrouwde omgeving terug.  

Melding van sloop

Maar de vliegende zoogdieren kozen toch voor andere routes, zo weet wethouder Gerard Bruijniks van GemeenteBelangen te vertellen. Dus konden de bouwwerken, want met betonnen voet, na de verplichte melding met een gerust hart gesloopt worden. En mochten de vleermuizen zich toch bedenken, dan staan er nog voldoende bomen en struiken waar ze zich op kunnen oriënteren of te ruste hangen.  

Volledig scherm
De opvallende ‘totempalen’ bij de entree van Loon op Zand zijn gesloopt. © Gemeente Loon op Zand
  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.