Volledig scherm
© Wikipedia

Discussie over Monsieur Cannibale: 'Efteling is erfgoed'

KAATSHEUVEL - De actie van Stop Oppressive Stereotypes tegen de Efteling kan niet op veel sympathie rekenen van lezers van het Brabants Dagblad. De actiegroep stuurde een open brief aan de Stichting Natuurpark de Efteling, waarin de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival als ‘uiterst kwetsend en racistisch’ werden omschreven. Uit reacties onder artikelen op BD.nl, Facebook en Twitter blijkt echter dat de meeste mensen de Efteling zien als erfgoed, waar je niet aan mag komen.

,,Jullie denken altijd dat jullie alles mogen zeggen en willen onze tradities afpakken. Laat onze kinderen gewoon spelen’’, schrijft Sonja op BD.nl.


Victoria schrijft: ,,De Efteling... dat is: fijne jeugdherinneringen, de wereld van Anton Pieck, de fijne jaren waarin mijn eigen kinderen naar hartenlust genoten van ons Nederlandse pretpark. Laten we dat ons niet laten afnemen door een stelletje nooitbewoners die dictatoriale eisen stellen zonder zich te identificeren.”


Yvonne stelt dat aandacht voor de slavernij van nu nodig is en niet voor die van het verleden: ,,Vandaag de dag leven mensen wereldwijd nog in slavernij. Ook in het westen! In plaats van al deze acties die zelfgericht zijn en met een ver slavernijverleden te maken hebben zouden deze mensen beter hun tijd en energie kunnen besteden aan organisaties die moderne vormen van slavernij proberen tegen te gaan!’’William is genuanceerd op BD.nl: ,,Het is hoe je het bekijkt. Als ik het uit volwassen oogpunt kijk, vind ik de kookpotten veel meer discrimineren dan holle bolle Gijs. Echter moet je er ook rekening mee houden, dat kinderen heel dat gedoe over de slavernij niet kennen en veel minder op kleur van de pop letten dan wij doen. Wel vind ik dat je rekening kunt houden, door toekomstige attracties anders aan te kleden.”Het onderwerp maakt veel reacties los, het merendeel van mensen die het niet eens zijn met de aanklacht van
Stop Oppressive Stereotypes. Woensdagmiddag was er op de BD-verhalen over het onderwerp al zo’n 1021 keer gereageerd via site en Facebook.
Likes
De Facebook-pagina 'Stop Oppressive Stereotypes' van de nog onbekende groep die de vermeende discriminatie bij de Efteling deze keer aan heeft gekaart, vaart wel bij de discussie. Van 140 'Likes' op dinsdagochtend toen de commotie in de media echt losbarstte, tot 500 op woensdagmiddag 12.28 uur.
Politiek
Geert Wilders (PVV) en Halbe Zijlstra hebben via Telegraaf.nl hun mening ook al gegeven over de zaak. Zijlstra: ,,Als je van de Efteling een racistische organisatie weet te maken ben je compleet van het pad afgegaan." Wilders over het vermeende racisme: ,,Hou eens op met die gekkigheid."
VVD-politica en Statenlid voor Brabant Suzanne Otters wilde zich solidair verklaren met de Efteling door op Twitter als toetje blanke vla met negerzoenen te serveren. Ze kwam daardoor in opspraak en verklaarde later tegen Omroep Brabant dat ze niet wilde kwetsen of grappig wilde zijn ,,Ik wilde enkel duidelijk maken dat kinderen attracties als attracties zien en mijn blanke vla met negerzoen als een lekker toetje."
Vaker ophef over Monsieur Cannibale
Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat over de attractie. Op 7 april 2016 noemde journalist Pieter van Os de kannibaal bij de attractie in NRC.next nog ,,een racistisch archetype, ver voorbij Hergé's Kuifje in Afrika''.
Begin 2014 schreef de Amerikaanse journaliste Gisela Williams een reisverslag voor de Wall Street Journal over haar bezoek aan de Efteling, waarin ze de attractie noemt als een ,,racistische terugval naar de tijd van de VOC''. In de rest van het stuk liet ze zich lovend uit over het attractiepark. De journaliste werd vanwege haar uitlatingen over Monsieur Cannibale bedreigd.
Historie
De attractie Monsieur Cannibale werd in 1988 geopend. Het ontwerp voor Monsieur Cannibale is gemaakt door Henny Knoet, die tot 2007 in het park werkte. Hij overleed in 2013. Behalve de nu omstreden attractie ontwierp hij onder meer ook Efteling-mascotte Pardoes, D'Oude Tuffer, het kasteeltje van de stiefmoeder van Sneeuwwitje en de herberg van Tafeltje Dekje in het Sprookjesbos.
Voor Monsieur Cannibale zou Knoet volgens website Eftepedia meerdere ontwerpen hebben gemaakt, waaronder één met een politie-agent tussen ronddraaiende autootjes. De directie koos destijds voor het ontwerp met de karikatuur van de kannibaal. Volgens Eftepedia werd in 1988 ook al gevreesd voor een discussie over racisme. Daarom kreeg de kannibaal een blank koksmaatje op de schouder.
Way of Life zonder kannibaal
In de leader van de in 1988 in de Efteling opgenomen spelshow 'Way of Life' draait Monsieur Cannibale nog zonder het nu omstreden beeld van de kannibaal (zie de beelden tussen 43 seconden en 1 minuut). Alleen de ronddraaiende kookpotten zijn te zien. Het beeld van de kannibaal is pas later geplaatst.
Alles over De Efteling is te vinden op bd.nl/efteling.

  1. Duurzaamheid centraal op toerismecongres gemeente Loon op Zand

    Duurzaamheid centraal op toerismecongres gemeente Loon op Zand

    KAATSHEUVEL - Een warm welkom kregen de deelnemers aan het Nationaal Leisurecongres van de gemeente Loon op Zand donderdagmorgen. Daarvoor zorgde een kudde van zo'n 150 schapen op het Anton Pieckplein voor Het Klavier. Schaapherder Bart van Ekkendonk onderstreepte zo enerzijds het thema 'De kracht van duurzaam toerisme' en tegelijk vroeg hij aandacht voor zijn eigen plan voor een educatieve boerderij ergens tussen Tilburg en de duinen.

Tilburg e.o.