Volledig scherm
Oogstfeest in De Moer. © Cor Schoenmaker

Dorsen, maaien en oogsten zoals vroeger tijdens Moers Oogstfeest

DE MOER - Tijdens het Oogsteest in De Moer konden zondag honderden bezoekers kennis nemen van het boerenleven uit vroeger jaren. Er werd gedorst, gemaaid en geoogst, maar dan wel op de manier zoals het ‘toen’ ging. ,,Het is te hopen dat die kennis van vroeger over gaat naar volgende generaties. Zo’n evenement is een verrijking voor de regio”, omschreef een van de bezoekers het tafereel.

Eens in de vijf jaar vindt het Oogstfeest in de Moer plaats. Op de kleine akker aan de rand van landgoed Huis ter Heide lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Daar zijn de boeren hard aan het werk en luisteren volksdansgroepen en zangkoren het geheel op met muziek en dans.

Veel bekijks had de dorsmachine, die een demonstratie gaf van wat destijds een revolutionaire vernieuwing moet zijn geweest. Gefascineerd waren velen door het schouwspel van de schaapskudde, die bijeen werd gedreven door de herder en zijn twee fanatieke honden. Tijdens de schaft was er boerenmik en koffie. Jan Verstijnen van het Oogstfeestcomité, liep rond met de microfoon, kondigde aan en gaf commentaar. Hij was zondag een gelukkig man. ,,Zulk mooi weer en zoveel mensen, het had niet beter kunnen zijn.”

In ere houden
Vroeg in de middag hadden al vele honderden de weg naar het Oogstveld gevonden, de meeste op de fiets. Eerder hadden de wethouders Kees Grootswagers en Gerard Bruijniks het oogstfeest officieel geopend. ,,We mochten aardappelen rooien, een hele nieuwe belevenis,” aldus wethouder Bruijniks. Collega Grootswagers zei trots te zijn op het Moerse evenement. ,,Dit moet in ere worden gehouden. Veel mensen genieten hier enorm van. ”

In een lange stoet waren werkvolk, paarden en tractoren ’s morgens naar het oogstveld gekomen. Daar woonden ze eerst de Heilige Mis bij die werd opgedragen door pastoor Luijckx. De priester had zich aangepast aan de tijd en leek zo uit de set van Dagboek van een herdershond te zijn gekomen. Speciale gast op het Oogstfeest was pater Malaka, voormalig kapelaan van de Moerse kerk. Met het Rad van Avontuur zamelde hij geld in voor zijn kindertehuis in zijn geboortedorp in India.

Tilburg e.o.