Volledig scherm
© Cor Schoenmaker

Duizenden bezoeken 'kunstdorp' Loon op Zand

LOON OP ZAND - Tevreden gezichten in Loon op Zond, zondag. Bij de bezoekers, de deelnemers en de organisatie van de eerste editie van 'Zicht op Loon'.

“We hadden op 500 mensen gerekend, het werden er duizenden,” lieten Leo Vlemmix en Jacky Smit van Kunst Loon op Zand weten. Alles klopte, vond een bezoeker: “de laan met al die kramen, het kasteel en de kerk met de exposities en de Loonse kunstenaars in De Wetering. Dit moet echt herhaald worden.” Dat zal waarschijnlijk ook gebeuren, als het aan de organisatie ligt. “Het is ons plan dat we elk jaar een kunstevenement gaan organiseren. Het ene jaar op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel de kunstmarkt, het andere jaar in Loon op Zand 'Zicht op Loon'."

Wellicht dat de lat dan nog iets hoger ligt. Leo Vlemmix: “We hebben nu al die kunstenaars hier gehad, met zoveel verschillende kunstvormen. Maar het zou best kunnen dat we de volgende keer meer kunst in brons en keramiek zullen hebben. De mogelijkheden zijn legio.”

Een flinke regenbui leek even spelbreker te worden, maar ook daarna bleven de bezoekers komen. Vrijwilliger Arno Coomans had om 15.00 uur al honderden het Witte Kasteel in zien gaan. “In groepjes. Als er ongeveer honderd mensen tegelijk binnen zijn, kan iedereen op zijn gemak rondkijken.” Op de laan voor het kasteel trokken de 32 deelnemende kunstenaars veel publiek. Ook de 26 Loonse kunstenaars die exposeerden in De Wetering oogsten veel waardering. Elk had de titel van het evenement Zicht op Loon op eigen wijze uitgebeeld. “Om trots op te zijn,” zei een van de vrijwilligers, kijkend naar de werken van de plaatselijke kunstenaars.

Volledig scherm
© Cor Schoenmaker
Volledig scherm
© Cor Schoenmaker
  1. Duurzaamheid centraal op toerismecongres gemeente Loon op Zand

    Duurzaamheid centraal op toerismecongres gemeente Loon op Zand

    KAATSHEUVEL - Een warm welkom kregen de deelnemers aan het Nationaal Leisurecongres van de gemeente Loon op Zand donderdagmorgen. Daarvoor zorgde een kudde van zo'n 150 schapen op het Anton Pieckplein voor Het Klavier. Schaapherder Bart van Ekkendonk onderstreepte zo enerzijds het thema 'De kracht van duurzaam toerisme' en tegelijk vroeg hij aandacht voor zijn eigen plan voor een educatieve boerderij ergens tussen Tilburg en de duinen.

Tilburg e.o.