Volledig scherm
Show Raveleijn © Efteling

Efteling gaat niet in op vervallen taakstraffen Raveleijn-activisten

LOON OP ZAND - De Efteling vindt het jammer dat de dierenactivisten die de show Raveleijn verstoorden, nog steeds aandacht krijgen. Daarom kiest het park ervoor niet of nauwelijks te reageren op het feit dat de verstoorders geen taakstraf meer krijgen.

Een woordvoerster laat in een reactie weten dat het niet aan de Efteling is ‘de straf te beoordelen’. ‘We vinden het alleen maar jammer dat ze nog steeds aandacht krijgen.’ 

Geen taakstraf

Vrijdag werd duidelijk dat justitie de eis van honderd uur taakstraf liet vallen voor de vier dierenactivisten van de Vegan Strike Group. Ook zullen ze niet veroordeeld worden voor smaad. Wel hangt hen nog een geldboete van 225 euro per persoon boven het hoofd voor het verstoren van de Eftelingshow Raveleijn op 14 april. 

Advocaat Jan-Hein van Dijk van de activistengroep liet eerder al weten dat hij ‘blij is met het besluit’ om hen geen taakstraf te geven en niet te vervolgen voor smaad. Omdat de demonstranten eerder al in verzet gingen tegen de eis, moest de officier van justitie de zaak opnieuw beoordelen. Daarbij werd besloten alleen een geldboete op te leggen. ,,Of we hiermee akkoord gaan of alsnog bezwaar maken, moeten we nog bekijken”, aldus Van Dijk.

Brandende deken

De vier dierenactivisten, twee mannen en twee vrouwen, van de internationale Vegan Strike Group legden zondag 14 april de Raveleijn show tijdelijk stil, om aandacht te vragen voor vermeende ‘mishandeling’ van dieren die in de Efteling worden opgevoerd. Zij vinden het onacceptabel dat de paarden in Raveleijn met een brandend deken op hun rug door de arena moeten rennen.

Acteurs van de Efteling-show slaagden erin de activisten te verjagen, maar de verstoorde show werd toch gestaakt en bezoekers, onder wie veel boze ouders, moesten de tribunes verlaten.

De demonstranten werden aanvankelijk opgepakt op verdenking van huisvredebreuk en mogelijke mishandeling van een persoon. De mishandeling viel later af en het OM vond dat smaad juridisch gezien het beste bij de acties aansloot. ,,Huisvredebreuk is ook totale onzin, want de demonstranten hebben gewoon een kaartje voor het pretpark gekocht”, meende Van Dijk.

Zo verstoorden de activisten op 14 april show Raveleijn:

Tilburg e.o.