Amber Bindels bij de ingang van De Baron in de Efteling.
Volledig scherm
Amber Bindels bij de ingang van De Baron in de Efteling. © Richard Clevers

Efteling kijkt naar noodzaak doktersverklaring voor gehandicapten

KAATSHEUVEL - Amber Bindels moet naar de huisarts. Niet omdat ze griep heeft, maar omdat ze naar De Efteling wil. Gehandicapten moeten sinds 1 maart een doktersverklaring overleggen om in het park gebruik te maken van een aparte ingang bij attracties.

De Tilburgse Bindels (28) zit vanwege spasmen in een rolstoel. Ze besloot zaterdag dat ze op zondag lekker naar de Efteling wilde, maar dat ging niet door: iemand wees haar erop dat ze daarvoor een verklaring van de huisarts nodig heeft. ,,Ik moet dus bewijzen dat ik gehandicapt ben", zegt Amber. En dat voelt voor haar verkeerd. ,,Ik was altijd een echte Efteling-fan. Alles was er altijd goed geregeld. Maar hierover wil ik graag met ze in gesprek."

Volgens woordvoerder Femke van Es van de Efteling is de nieuwe regeling zeker niet bedoeld om mensen met een beperking dwars te zitten. Enerzijds is de regeling er gekomen om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de aparte ingang om zo korter te hoeven wachten, zegt ze. ,,Al leert de praktijk dat je bij de invalideningang zeker net zo lang moet wachten."

Maar vooral is de regeling er gekomen om duidelijkheid te scheppen, zegt Van Es. ,,Bij sommige mensen, zoals Amber, kun je natuurlijk heel goed zien dat ze een beperking heeft. Maar denk bijvoorbeeld eens aan iemand met autisme, die niet in een drukke rij kan staan. Zo iemand is er erg mee geholpen als hij met een verklaring kan laten zien dat hij gebruik mag maken van de aparte ingang, en dat niet steeds hoeft uit te leggen aan onze medewerkers."

Bindels denkt dat het ook makkelijker kan. Als je dan toch moet bewijzen dat je een beperking hebt: waarom is een gehandicaptenparkeerkaart dan bijvoorbeeld niet genoeg? Volgens Efteling-woordvoerder Van Es valt er over dat soort tussenoplossingen altijd te praten. ,,Het beleid is net nieuw, wij staan open voor suggesties."

De afspraak tussen Bindels en de Efteling is al gemaakt.  Wordt vervolgd, dus.

Tilburg e.o.