Eftelingfans betreuren sluiting van de Bobsleebaan: 'Het was de enige baan waar ik in durfde'

VIDEOHet nieuws over het sluiten van de Bobsleebaan in de Efteling komt hard aan bij de fans. Met 60 kilometer per uur in exact 2 minuten en tien seconden van twintig meter hoogte in een slee naar beneden denderen, kan volgend jaar niet meer. "Ik dacht dat het er al aan zat te komen, maar toch vind ik het ontzettend jammer", zegt Mariette van Leijsen-Linkels (51) uit Tilburg. 

Na 34 jaar wordt de welbekende Bob in september 2019 gesloopt. In 2020 komt daar de nieuwe achtbaan Max & Moritz voor terug. De Bob was een waar icoon voor vele Eftelingfans. Sjoerd Rietveld (30) uit Nieuwegein vindt het vooral jammer dat er zo'n unieke constructie verloren gaat in Nederland. Nu zijn er nog drie banen actief met dezelfde constructie waarvan twee in Amerika. "Er zijn maar weinig achtbanen waarbij losse karretjes worden gebruikt in plaats van treintjes", zegt Rietveld. "De Bob was daar een van. Als deze baan sluit, heb je niks vergelijkbaars meer in Europa." 

Voor Van Leijsen-Linkels is het vooral het gevoel dat de Bob met zich meebrengt. "Het is de enige baan waar ik in durf. Bij al die andere attracties draait mijn maag zich al om bij het zien daarvan, maar bij de Bob niet. Dat vrije gevoel naar beneden... Heerlijk!" Dat is niet het enige voor de Tilburgse. De entourage rondom de Bobsleebaan zorgt ervoor dat ze zich in Winterse sferen begeeft. "Als je in de rij staat tussen al die houten balken en dan de muziek hoort. Net alsof je midden op de skipiste staat."

Volledig scherm
Mariette van Leijsen-Linkels en de kinderen van haar zus in de Bob. "Die dag hadden we de kinderen van m'n zus een dagje meegenomen. Onder één voorwaarde: We gaan wel in de bob!" © Privéfoto

Bobgevoel

Volledig scherm
Sjoerd Rietveld vindt het jammer dat zo'n unieke constructie als de Bobsleebaan verloren gaat. © Privéfoto

Beide Bob-fans hebben wel begrip voor het besluit van de Efteling. De attractie stond te vaak stil. "Dat is niet rendabel voor het park natuurlijk", zegt Van Leijsen-Linkels. Voor Rietveld was het allang duidelijk aangezien hij het achtbaannnieuws nauwlettend in de gaten houdt. "Het was al jammer dat ze de echte Zwitserse bobsleeën - waarbij je achter elkaar zit - hadden verruild voor de houten variant. Maar nu is het echte 'Bobgevoel' echt weg."

Een vergelijkbare baan komt er niet voor in de plaats terug. De nieuwe achtbaan Max & Moritz is meer te vergelijken met Joris en de Draak waarbij twee treintjes het tegen elkaar opnemen. "Dat is ook wel uniek", zegt Rietveld. "Dat er binnen redelijk korte tijd drie grote achtbanen in het park erbij komen terwijl het park toch vooral op kinderen is gericht." Hoewel de Bobsleebaan niet vervangen kan worden, hoopt Van Leijsen-Linkels dat de nieuwe baan ook voor kinderen bedoeld is. "Als we er met z'n allen in kunnen, ben ik allang tevreden." 

  1. Nieuwe exploitant Werft en Wetering in Loon op Zand

    Nieuwe exploitant Werft en Wetering in Loon op Zand

    KAATSHEUVEL / LOON OP ZAND - Het bedrijf Heton uit Kerkrade gaat vanaf 6 juli 2019, de exploitatie van de Werft en de Wetering, voor de gemeente Loon op Zand uitvoeren. Heton verzorgt reeds sinds 1996 de exploitatie van de binnensportaccommodaties en multifunctionele gebouwen. Nadat in 2017 de exploitant Stichting Multiculturele Centra (SMC) failliet was gegaan is het beheer in handen van Het Eindhovense Hydra Sport. Bijzonderheden over het contract heeft de gemeente nog niet bekend gemaakt.

Tilburg e.o.