Volledig scherm
Wethouder Frank van Wel (links) en vice-voorzitter Wil van Beers van het Pleinfestival tekenen de intentieverklaring voor de samenwerking. © Gemeente Loon op Zand

Feest en verkiezing Loonse vrijwilligers in tent van Pleinfestival

KAATSHEUVEL - Het vrijwilligersfeest ‘Loon op Zand beleeft 2020’ is volgend jaar in de grote tent van het Pleinfestival in Kaatsheuvel.  Tijdens de bedankavond op woensdag 13 mei worden ook de trofeeën aan de vier winnaars uitgereikt. Het nomineren van kandidaten kan vanaf nu tot 1 maart.   

De gemeente gaat voor het tweejaarlijkse vrijwilligersevenement voor het eerst in zee met de organisatie van het bekende festijn. Namens de twee partijen hebben wethouder Frank van Wel en vice-voorzitter Wil van Beers maandagmiddag de intentieverklaring voor de samenwerking getekend. 

‘Kijken hoe dat bevalt’

,,De vele vrijwilligers verdienen het om in het zonnetje te worden gezet met een mooi feest. Ditmaal aan de vooravond van het Pleinfestival. Dus midden in het dorp op het Anton Pieckplein en ook laagdrempelig. We willen eens kijken hoe dat bevalt”, geeft Van Wel de overwegingen aan. 

En ja, ook de kosten spelen mee. De vorige ‘Loon op Zand beleeft’ eind oktober 2017 in het Efteling Theater was nogal prijzig. De gemeente reserveert jaarlijks 20.000 euro voor het evenement, dat nu voor de derde keer wordt gehouden.  

Opzet Pleinfestival ongewijzigd

Aan de opzet van het vierdaagse Pleinfestival, van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei, verandert niets. ,,We gaan ons programma niet omgooien, maar dat hoeft ook niet. De vaste onderdelen blijven gewoon staan op de dagen van vorige edities", stelt Van Beers. 

In de grote tent kunnen volgens hem tussen de 1200 en 1500 mensen staan, maar voor het vrijwilligersfeest zijn ook zitplaatsen nodig. De stichting heeft ervaring, want vorig jaar vierde de KBO zijn 65-jarig bestaan in de festivaltent.         

Nieuw: ook college nomineert

Hoogtepunt van de avond zal weer de uitreiking van de ‘awards’ zijn. In vier categorieën kunnen actieve inwoners worden genomineerd: vrijwilliger, kunst en cultuur, sporter en ondernemer. Nieuw deze keer is dat ook het Loons college mag nomineren. 

Nadat alle genomineerden bekend zijn, volgt de laatste stemronde voor het publiek. De kandidaten hebben dan ook de gelegenheid om zelf campagne te voeren voor hun uitverkiezing. Alle informatie is te vinden op de website van de gemeente Loon op Zand.       

Volledig scherm
De winnaars van 2017 met v.l.n.r. Piet den Hartog, Maikel van der Velden, Marja van Trier, Lauran Toorians en Hetty van de Wouw. © Jan Stads/Pix4Profs

Tilburg e.o.