Groen cadeautje van Pro3: bijenhotels in Loon, Kaatsheuvel en De Moer

LOON OP ZAND -  Een politieke partij die drie 'themahotels' gaat bouwen? Serieus plan of toch verkiezingsstunt? ,,We wilden de mensen aan het denken zetten en daarin zijn we aardig geslaagd", lacht raadslid Jan van Gorkum van Pro3 in Loon op Zand. 

Hij timmerde afgelopen week het eerste bijenhotel in elkaar en nummer twee en drie volgen. ,,Voor iedere dorpskern een."

Eerste zaterdag open

 Zaterdag wordt bij de entree van Loon, op de hoek van de Kasteelhoevenweg en de Kasteellaan, het eerste 'hotel' feestelijk geopend door Coen Schelfhorst. Hij realiseert samen met Piet den Hartog van Albert Heijn het nieuwe Guest House Hotel in Kaatsheuvel en was een van de verbaasde reageerders. ,,Daarom hebben we hem gevraagd voor de opening."

Later worden de grote houten kasten voor bijen en insecten geplaatst bij de vijver achter de Europalaan en bij bed & breakfast De Wensput aan de Middelstraat in De Moer.  

Gemaakt van restmateriaal

Van Gorkum gebruikte restmateriaal dat hij had liggen van zijn eigen klussenbedrijf. Blokken hout, holle bouwstenen, dakpannen, stro en enkele gekregen pallets. ,,Alleen het sedumgras voor op het dak heb ik gekocht."

Drie redenen noemt hij voor zijn initiatief: ,,Pro3 is een groene partij. Raadsleden moeten vooral vaak en lang vergaderen en ik wilde daarom iets zichtbaars doen. En het gaat slecht met de bijenstand in heel West-Europa." 

Volledig scherm
Pro3-raadslid Jan van Gorkum thuis in Loon op Zand aan het werk met zijn bijenhotels. © Nico Snels/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.