Volledig scherm
Piet Laros, als enige zonder helm, gaat vier brigadisten voor op het slagveld. © Stichting Spanje 1936-1939

Hollander Piet, uit Kaatsheuvel, werd boegbeeld van de Spanjestrijders

KAATSHEUVEL - De Spaanse Burgeroorlog brak 80 jaar geleden uit. Fascisten en communisten clashten. Aan de strijd, die als een generale repetitie voor de Tweede Wereldoorlog kan worden beschouwd, namen ter linkerzijde zo'n 700 Nederlanders deel.

De beroemdste van hen was Piet Laros, oudste zoon van een schoenmaker uit Kaatsheuvel. Als Hollander Piet groeide hij uit tot een boegbeeld van de Internationale Brigades. Al in 1939 schreef de vader van Gerard Reve onder het pseudoniem Gerard Vanter een heldenepos over hem. Piet Laros, die in 1997 op 95-jarige leeftijd overleed, bleef zijn leven lang overtuigd communist. Toen de VPRO hem in 1977 in zijn volkstuintje interviewde, vertelde hij alle corruptie in de wereld uit te willen roeien. Het Brabants Dagblad brengt zaterdag over 2 pagina's het verhaal van Piet Laros en de Nederlandse brigadisten. Zaterdag en zondag is er een symposium in Amsterdam-Noord over de Spaanse Burgeroorlog. Woensdag volgt een herdenking bij het Spanjemonument daar.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is bezig de biografieën van de 700 Nederlandse brigadisten, allen al overleden, te verzamelen.

Volledig scherm
Piet Laros demonstreert in 1969 op het Binnenhof. © ANP
Spaanse Burgeroorlog - Een eeuw communisme in Nederland: Strijd. VPRO/Geschiedenis TV.

Tilburg e.o.