Volledig scherm
Q-koorts patiënt Dré de Nijs. © copyright Marc Bolsius

'Ik wil nú weten of ik Q-koorts heb'

KAATSHEUVEL – Wat als hij toen niet met zijn vuist op tafel had geslagen, bij de dokter? Dan was de chronische Q-koorts ook bij Dré de Nijs uit Kaatsheuvel misschien niet op tijd behandeld.

Wat als… dan had Dré de Nijs misschien óók in de bijlage met overleden Q-koortsslachtoffers gestaan. Die wetenschap voelt voor Dré heel raar. Natuurlijk, hij is blij dat hij er nog is. Maar verder heeft Dré weinig om zich gelukkig te prijzen. Hij is nog steeds ziek, heel ziek.

'Rugzakje zit vol'
Het onbegrip, waarmee de verhalen van gisteren zo doorspekt waren, dat heeft ook Dré ontmoet. Hij had in 2009 al eens acute Q-koorts, waarvoor hij toen korte tijd een antibioticum heeft gehad. Dat hij daarna almaar vermoeider werd, 's nachts meer ademhalingsproblemen kreeg en spierpijn had, deed in de medische wereld echter géén belletje rinkelen. Terwijl Dré er toch echt duidelijk melding van heeft gemaakt. Jaren op rij. En niet bij één arts, maar bij wel vier verschillende artsen. Die zeiden: ,,Uw rugzakje zit vol." Want Dré de Nijs had al heel wat gezondheidsproblemen achter de rug. Bij een operatie was bijvoorbeeld een long verwijderd, en hij had darmkanker gehad, alsmede een hartomleiding. ,,Ze zeiden: 'Daar ben je zo moe van'. Dat geloofde ik dan maar."

Met de vuist op tafel
Precies een jaar geleden ging Dré nog een keer naar de dokter. Hij had in de media de symptomen van Q-koorts voorbij zien komen. De Kaatsheuvelnaar sloeg bij de dokter letterlijk met zijn vuist op tafel en zei: ,,Ik wil nú weten of ik Q-koorts heb." De dokter kwam met een vreemd antwoord, weet Dré nog: ,,Wat heb je eraan om dat te weten?"

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.