Volledig scherm
Inwoners in gesprek met burgemeester Wim Luijendijk. © Karlijn Houterman/BD

Informatieavond in Kaatsheuvel over noodopvang van 1200 asielzoekers rustig verlopen

* UPDATE 20.00 uur * KAATSHEUVEL - Alle inwoners van de gemeente Loon op Zand konden maandagavond terecht in het gemeentehuis van Kaatsheuvel voor meer informatie over de komst van 1200 asielzoekers. Geen inspraak, geen sprekers, het werd een avond met kraampjes en tafels. Het Brabants Dagblad was aanwezig bij de informatieavond.

De inloopavond in het gemeentehuis verliep rustig. Inwoners wilden vooral spreken met burgemeester Wim Luijendijk over vragen en zorgen die ze hebben over bijvoorbeeld de veiligheid. Zo zei een van de aanwezigen: "1200 asielzoekers: je bent gek!" Luijendijk: "2000 mensen op één camping is veel, weet ik wel, maar COA belooft ons veiligheid." Volgens de burgemeester is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al druk bezig met het onderdak van de asielzoekers na 1 april. "Andere gemeentes zijn dan aan de beurt."

Informatieavond
Drie uur lang kregen de bewoners informatie van het COA, de gemeente, politie en Oostappen Groep. Op het verzoek van een inwoner om ‘spreektijd’ te krijgen tijdens de infoavond, kon de gemeente Loon op Zand dan ook niet ingaan. "De avond is bedoeld om informatie te verstrekken over de opvang. Het wordt geen avond met sprekers." In totaal verstuurde de gemeente 11.000 uitnodigingen.

Politie-inzet
Op straat reden maandagavond verschillende busjes van de ME rond. Ook waren veel politieagenten te zien. Eerder kondigde burgemeester Wim Luijendijk al extra politie-inzet af voor de bewonersavond. Hoewel Luijendijk taferelen zoals in Geldermalsen niet verwacht, waarbij een debat over de komst van een azc werd verstoord door relschoppers, is hij 'extra alert'. Het politieteam Langstraat is in opperste staat van paraatheid. Andere eenheden van het korps van de veiligheidsregio (26 gemeenten) zijn op afroep beschikbaar, één telefoontje is genoeg.

Geen jihad in onze straat
De 1200 asielzoekers kunnen vanaf deze week terecht op vakantiepark Droomgaard. Dat niet iedereen daar op zit te wachten, bleek dit weekend wel. Twee spandoeken met de teksten ‘AZC NEE!’ en ‘Geen jihad in onze straat’ werden opgehangen in Kaatsheuvel. De politie heeft ze kort daarna verwijderd. Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk: "Per spandoek bekijken we of het om discriminatie of opruiing gaat. Het kan zijn dat we dit weekend wat strenger zijn geweest."

Rustig
Vrijdag was er al een eerste besloten bijeenkomst voor de directe omwonenden en die verliep rustig. Politie en gemeente zijn tevreden over deze informatieavond en hopen dat het maandagavond ook rustig blijft.. De gemeente Loon op Zand maakte afgelopen donderdag bekend dat het vanaf maandag 28 december noodopvang biedt aan maximaal 1200 vluchtelingen. Zij krijgen onderdak aangeboden op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel.

Lees hieronder het verloop van de avond terug. Meer over de vluchtelingencrisis op bd.nl/vluchtelingen.

Volledig scherm
Dit weekend werden er in Kaatsheuvel spandoeken opgehangen tegen de komst van asielzoekers. © Facebook
Volledig scherm
Buiten het gemeentehuis in Kaatsheuvel stond een groepje mensen met een spandoek. "Eigen volk eerst", werd er geroepen. © Karlijn Houterman/BD
Volledig scherm
© Facebook

Tilburg e.o.