Volledig scherm
De startbijeenkomst is op 23 oktober in De Wetering in Loon op Zand. © Nico Snels/BD

Inwoners mogen toekomstagenda voor gemeente Loon op Zand maken

KAATSHEUVEL - Bouw mee aan je gemeente. Jouw ideeën maken onze toekomst. Met deze slogans probeert Loon op Zand zijn inwoners te verleiden om mee te denken en te praten over het beleid. 

De bal ligt nadrukkelijk bij de burgers om de bestuursagenda voor de komende jaren te bepalen. Om daarmee te beginnen, is er dinsdagavond 23 oktober een startbijeenkomst in De Wetering. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom om mee te discussiëren. Er zijn al zo’n zestig aanmeldingen.  

In groepen verder

Na afloop kunnen de deelnemers in groepen van ongeveer tien personen aan de slag. Belangstellenden mogen het hele jaar nog aansluiten. Iedere groep heeft een paar maanden de tijd om zijn eigen toekomstagenda op te stellen.  Eind januari, begin februari worden ze allemaal gepresenteerd. 

Vervolgens wordt uit al die afzonderlijke agenda’s uiteindelijk dé toekomstagenda voor de gemeente Loon op Zand samengesteld. De raad neemt hierover dan in maart een besluit. 

Tien tot vijftien jaar

De toekomstagenda blijft vanaf dat moment een zeer invloedrijk document. Gemeentelijke plannen moeten de komende tien tot vijftien jaar aan deze agenda worden getoetst.

De inspraak van de bevolking  vormt een belangrijk uitgangspunt in het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan een duurzame toekomst’ van GemeenteBelangen, CDA en Voor Loon. De burgerparticipatie werd overigens al tijdens de vorige raadsperiode in gang gezet met het project Samen Loont.   

Sport- en groenbeleid

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners worden zodoende regelmatig uitgenodigd om mee van gedachten te wisselen. Recent waren er dorpsbijeenkomsten over het sportbeleid en over de groenvoorzieningen in de gemeente. En momenteel loopt er online een enquête over onderhoud en beheer van het openbare groen door Incudem. Bewoners kunnen daarin wensen voor hun eigen buurt of wijk aangeven.  

Het gemeentebestuur wil de aanwezige kennis in de samenleving benutten. Kansrijke initiatieven uit de gemeenschap moeten worden gestimuleerd en ondersteund, zo is de gedachte. 

  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
    kaart

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.