Volledig scherm
De politie onderzocht de woning van de man in Kaatsheuvel meerdere keren. © Martijn van Bijnen/FPMB

Justitie eist 20 maanden tegen explosievenman uit Kaatsheuvel

BREDA/KAATSHEUVEL – De officier van justitie eiste maandag een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, een proeftijd van drie jaar en intensieve begeleiding als hij vrijkomt tegen de ‘explosievenman’ uit Kaatsheuvel.

”Zit al dagen op mijn kamer met gordijnen voor de ramen een moord te beramen.’’ Een verontrustende tekst. Zeker als de schrijver ervan een koffertje heeft met daarin onderdelen van een pijpbom. Hij zocht daarnaast op internet op termen als ‘moordenaarsgereedschap’, ‘telefoondetonator’ en ‘zelfgemaakte explosieven’. En hij had een molotovcocktail staan. Maar volgens de officier van justitie is het te weinig om hard te maken dat de 32-jarige man uit Kaatsheuvel ook daadwerkelijk iets met die informatie en voorwerpen wilde doen. Daarom vroeg zij de rechter maandag de man alleen te veroordelen voor het hebben van deze spullen, niet voor het daadwerkelijk willen gebruiken ervan.

De zaak kwam aan het rollen toen de auto, waarin de verdachte als passagier zat, op 17 september 2015 werd aangehouden voor een politiecontrole. Er werden kogels en een dubbelloops jachtgeweer in gevonden. Dit was reden voor een huiszoeking bij beide inzittenden, waarbij bij de man uit Kaatsheuvel de explosieven werden gevonden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Tilburg e.o.