Amber Bindels bij de ingang van De Baron in de Efteling.
Volledig scherm
Amber Bindels bij de ingang van De Baron in de Efteling. © Richard Clevers

Kamervragen over gehandicaptenbeleid Efteling

KAATSHEUVEL - Is het proportioneel dat de Efteling mensen met een beperking om een doktersverklaring vraagt. D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil het graag van demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid weten. Ze heeft Kamervragen gesteld.

Zondag meldde het BD dat gehandicapten in de Efteling sinds 1 maart een doktersverklaring moeten laten zien om via de invalideningang attracties binnen te kunnen. De Tilburgse Amber Bindels, die vanwege spasmen in een rolstoel zit, was een van de 'slachtoffers'. Ze sprak tegenover het BD schande van het besluit van de Efteling. "Moet ik bewijzen dat ik gehandicapt ben?", vroeg Bindels zich af.

Haar verhaal veroorzaakte een storm van kritiek op de Efteling, dat vorig weekeinde al aankondigde het gehandicaptenbeleid opnieuw onder de loep te nemen. Voor Bergkamp is dat blijkbaar niet genoeg. Ze vindt het onwenselijk dat bedrijven eigen beleid ontwikkelen voor en eigen eisen stellen aan mensen met een handicap. Het D66-Kamerlid vraagt zich ook af of het vragen om een doktersverklaring niet in strijd is met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Ook wil Bergkamp weten wat een doktersverklaring kost en of artsen door deze extra eis niet met onnodig extra werk worden opgezadeld. 

  1. Gemeenteraden zoeken creatieve vergaderopties in coronatijd

    Gemeentera­den zoeken creatieve vergaderop­ties in coronatijd

    TILBURG - Het is een wat desolate aanblik. Burgemeester Mark van Stappershoef die samen met griffier - op uiteraard gepaste afstand - in een lege raadszaal zit. Na een kleine minuut kijkt de voorzitter van de gemeenteraad van Goirle op zijn horloge. ,,Er was een raadsvergadering uitgeschreven, maar er is geen raadslid aanwezig. Dat betekent dat het quorum niet is gehaald en er ons niets anders rest dan de vergadering te verzetten.”

Tilburg e.o.