Volledig scherm
© Erna Lammers

Kolken kunnen storbui niet aan in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Zo’n 30 millimeter regen, schat Michael Kieboom, viel vrijdagochtend vroeg in korte tijd in Kaatsheuvel. „Dat is dan toch even te veel”, zegt de adviseur water en riolering van de gemeente Loon op Zand. Gevolg: een deel van de Gasthuisstraat kwam weer blank te staan.


„We hebben dat stuk een uur, tussen zes en zeven, afgesloten met dranghekken. Zo voorkwamen we dat auto’s voor golven konden zorgen die wél over de stoeprand gaan.”

Maar de reacties op de sociale media spraken boekdelen. ‘Wij stonden vanmorgen om 5 uur putdeksels hier terug te leggen.’ (Cindy Luiken) en ‘Daar zijn ze dan zo lang bezig geweest om dit eigenlijk in de toekomst te voorkomen. Heeft een hoop geld gekost en werkt het nog niet.’ (Ingrid de Kok-Schoondermark).

Ofwel: vorig jaar is onder de Gasthuisstraat een waterberging (aquaflow-systeem) aangelegd met een capaciteit van 1,2 miljoen liter, is die nog te klein? „Nee, maar de waterkolken kunnen die hoeveelheid neerslag dan niet direct verwerken. Dit is helaas niet altijd te voorkomen”, antwoordt Kieboom. De kolken en ontluchtingsputjes waren pas schoongemaakt. Het goede nieuws is volgens hem toch dat het water niet meer de huizen in loopt. „Maar we gaan nu weer verder kijken.”

De gemeente heeft ook een speciaal noodnummer: 0416-273455.

Tilburg e.o.