Volledig scherm
Len van den Bosch krijgt de gemeentelijke oorkonde van burgemeester Hanne van Aart. © Gemeente Loon op Zand

Len (10) uit Kaatsheuvel onderscheiden: ‘Ik heb meteen mijn brandweerpak aangetrokken’

KAATSHEUVEL - De buurman meende dat het wel meeviel met de schoorsteenbrand. ,,Maar ik dacht, dit is foute boel.” Dus trok Len van den Bosch snel zijn brandweerpak aan en drukte opnieuw bij de buren op de bel. 

,,Ik zag heel veel rook en het stonk in heel onze straat, de Hei-akker. Je moet nu echt naar buiten, zei ik tegen hem.” 

Gemeentelijke oorkonde

Voor zijn kordate optreden vorige week vrijdag werd de 10-jarige held uit Kaatsheuvel donderdagmiddag onderscheiden. Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand kwam hoogstpersoonlijk naar basisschool De Touwladder om daar de gemeentelijke oorkonde uit te reiken. 

Heldhaftig optreden

,,Het is me een hele, hele grote eer om deze oorkonde te overhandigen voor zijn grote moed en heldhaftig optreden, waarmee hij erger heeft voorkomen. Applaus voor Len!” 

En dus gingen de handen van groep 7 op elkaar, want ook de klasgenoten en de leerkrachten zijn maar wat trots op hun medeleerling. Evenals de brandweer en de politie.    

Brandweer meegeholpen

,,De brand in de schoorsteen was zo geblust. Ik heb daarna de brandweer nog meegeholpen met opruimen. In het huis van de buren was zoveel rook- en waterschade, dat ze een nachtje bij vrienden moesten slapen", vertelt Len. 

Jeugdbrandweer Dongen

Hoe het komt dat hij een brandweerpak heeft? Nou is hij lid van de Jeugdbrandweer Dongen, in zijn eigen woonplaats hebben ze die niet. Het zal niemand verbazen dat hij brandweerman wil worden. Om bij het korps te mogen, moet je 18 jaar zijn. Dat duurt nog even. 

Jongste inwoner 

Voor zover bekend is Len van den Bosch met zijn tien jaar nu de jongste inwoner van Loon op Zand met een officiële gemeentelijke onderscheiding. ,,Die krijg je echt niet zomaar. Mijn opa heeft er ook een, zei iemand uit mijn klas. De ingelijste oorkonde komt op mijn kamer te hangen.”  

Volledig scherm
Len van den Bosch is al lid van de Jeugdbrandweer Dongen. © Claudia van den Bosch

Tilburg e.o.