Volledig scherm
Op de kwatrijnstal van biologisch boer Sjaak Sprangers aan de Plantloonseweg in Kaatsheuvel worden in het voorjaar 432 zonnepanelen gelegd. © EcLoZ

Lokale energie KwatrijnZon van staldak in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - Op de kwatrijnstal van biologisch boer Sjaak Sprangers aan de Plantloonseweg in Kaatsheuvel worden in het voorjaar 432 zonnepanelen gelegd. Die zijn samen goed voor 112.000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan het jaarlijks stroomverbruik van zo'n veertig huishoudens.

KwatrijnZon heet het nieuwste project van het Energiecollectief Loon op Zand (EcLoZ) en het start op maandag 12 december. Na de aftrap tijdens het Energiecafé in Het Klavier kan er ingetekend worden. „We willen eerst onze inwoners twee weken de gelegenheid geven om mee te doen. Een zonnedeel kost 25 euro. Als deelnemer investeer je in duurzame, lokale energie en je ontvangt jaarlijks een gegarandeerd rendement van drie procent”, aldus secretaris Jaap Staats en bestuurslid Alex van der Haring van EcLoZ.

In totaal is 140.000 euro nodig om de zonnestroominstallatie te bouwen op het hiervoor speciaal geconstrueerde staldak. Dat geld moet uit crowdfunding komen.

Tilburg e.o.