Volledig scherm
De camera aan een straatlantaarn bij het Blauwe Meer in Loon op Zand. © Nico Snels/BD

Loon op Zand hangt camera's tegen dumpen van (drugs)afval in buitengebied

LOON OP ZAND - Met cameratoezicht hoopt de gemeente Loon op Zand de illegale stort van drugs- en ander afval in het buitengebied te verminderen. Vooral de omgeving van het Blauwe Meer is een populaire plek om rotzooi te dumpen. 

Dat is gebleken uit het onderzoek van de politie, die de burgemeester heeft geadviseerd om camera's te plaatsen. Vlakbij de ingang van de recreatieplas aan de Baan achter de Plakken hangt een camera aan een straatlantaarn. 

Synthetische drugs en hennep

Afgelopen twee jaar werd in het gebied aan de grens met de gemeente Tilburg meerdere keren drugsafval aangetroffen, afkomstig van zowel het synthetische drugslab als hennepteelt. De dumpingen werden gedaan aan het Spinderspad, de Heideweg en de Blauwloop, maar ook aan de Veldstraat in De Moer. Verder werd illegaal gestort aan de Molenbaan, het Moleneind en het Molenpad. 

Extra surveillance

De strijd tegen deze toenemende vervuiling van het Brabantse buitengebied wordt aangevoerd door de provincie. Voor meer toezicht en handhaving is de komende twee jaar 2,7 miljoen euro beschikbaar. Ook de gemeente Loon op Zand zet extra surveillance in door politie en boa's, de buitengewoon opsporingsambtenaren. 

Brede aanpak

De boerenorganisatie ZLTO, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en andere betrokken partijen steunen de brede aanpak. De boswachters zijn jaarlijks honderden uren kwijt aan het opruimen van al het (drugs)afval. Omdat het meestal niet lukt de daders te achterhalen, draaien de eigenaren van de grond op voor de kosten.   

Tilburg e.o.